Categories: SocialȘtiri

Rezistența la antibiotice a devenit o problemă de sănătate publică, medic

Fenomenul rezistenței la antibiotice a devenit o problemă de sănătate publică. Potrivit directorului adjunct în prevenirea și controlul bolilor transmisibile al CNSP, Nicolae Furtună, cauzele cele mai frecvente ale apariției rezistenței la microbiene sunt autotratamentul, prescrierea în exces a antibioticelor, dar și interesul comercial al farmaciilor, transmite IPN.

„E un trend moldovenesc clasic autotratamentul prin consumul preparatelor anti microbiene. Are loc un consum necontrolat, inclusiv în multe infecții virale acute. Este și interesul comercial al farmaciilor de a vinde preparatele și de a avea profit. Fenomenul există și nu avem dreptul să-l ignorăm. Un alt moment este că și unii medici fac abuz în prescrierile de anti microbiene. Este regretabil că acest lucru vine din interiorul sistemului”, a spus Nicolae Furtună.

Consumul nejustificat și necontrolat al antibioticelor accelerează fenomenul de rezistență la antibiotice. Acest fapt compromite capacitatea de a trata bolile infecțioase și subminează multe din realizările din medicină. În ultimii 25 de ani nu a fost descoperită nicio clasă nouă de antibiotice, iar un număr tot mai mare de infecții, inclusiv tuberculoza, sunt tratate tot mai greu ca rezultat a ineficienței remediilor medicamentoase.

„Cifrele arată că la nivel global înregistrăm anual circa jumătate de milion de cazuri de boală cu rezistență multiplă la medicamente. Ele se fac responsabile de circa 15 mii de decese anual. Practic noi deja înregistrăm cazuri de tuberculoză pe care nu le putem trata. Atunci când tradițional tratezi microorganismul X cu ampicilină este una, dar când administrezi nefondat antibiotice, acest microorganism devine rezistent și ajungi la o perioadă când nici cu antibioticele de rezervă nu le poți trata”, a adăugat Nicolae Furtună.

Una dintre cauze care generează rezistența la antibiotice este și consumul cărnii animalelor crescute cu antibiotice. Potrivit lui Nicolae Furtună, antibioticele se acumulează în carne, produse lactate, ouă, iar odată ce sunt consumate contribuie la sporirea fenomenului de rezistență microbiană.

În Republica Moldova cu ocazia Săptămânii Mondiale de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice, în perioada 13-19 noiembrie, în mai multe instituții și locuri publice din țară vor fi organizate diverse activități de informare și sensibilizare privind rezistența la antibiotice.

RadioOrhei

Recent Posts

Cutremur în Vrancea , resimțit și în centrul R.Moldova. Pot urma replici

Un cutremur a avut loc în zona seismică Vrancea din România, informează Adevărul. Cutremurul, cu…

4 ore ago

Comunicat DSE Orhei: săptămâna trecută pompierii au lichidat mai multe incendii din sectorul locativ

Săptămâna precedentă activitatea pompierilor din Orhei a început cu intervenirea la lichidarea a două incendii…

12 ore ago

Nu contează războiul, Riviera Franceză încă iubește oligarhii

CÔTE D'AZUR, Franța — În anii trecuti, dacă voiai să vezi un oligarh rus, te…

o zi ago

O fetiță de 2 ani a ajuns la spital în urma unui accident rutier produs în preajma Ciocîlteniului

Polițiștii din Orhei au fost sesizați în jurul orei 19:30 cu privire la un accident…

2 zile ago

CEC a refuzat înregistrarea grupului de inițiativă a administratorului Radio Orhei FM care vrea să ajungă președinte

CEC a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția…

2 zile ago

La sfârșit de săptămână, încă o rundă de percheziții din cauza prezumtivelor finanțări de la Șor

Poliția a comunicat că vineri, 13 septembrie 2024, ofițerii Inspectoratului Național de Investigații al IGP…

2 zile ago