Select your Top Menu from wp menus

Revoltă printre comercianţii de la Piaţa din Orhei: Sunt impuşi să îşi părăsească locurile de muncă VIDEO

Mai mulţi comercianţi care lucrează  pe teritoriul Pieţei din Orhei  sunt revoltaţi de perspectivele sumbre  ce le stau în fata – să îşi înceteze cu totul activitatea ori să continue lucrul în condiţii care  îi dezavantjează.  
Un grup de deţinători de gherete, care sunt amplasate în preajma porţii cu ieşire pe strada Scrisului Latin,  nu îşi pot continua activitatea din cauza că administraţia pieţei refuza să prelungească contractele de arenda, iar drept urmare – Primăria nu le eliberează autorizaţii de funcţionare. Oamenii se plâng că anterior au investit în gherete câte 20 de mii de lei şi că au achitat mii de lei, ca impozite sit taxe, iar acum trebuie să plece  de la locurile amenajate de ei  şi care sunt  cunoscute cumpărătorilor.Potrivit comercianţilor, necazurile  lor se trag de prin  2005-2006, când lângă poarta pieţei a început construcţia unei clădiri care, în prezent, aparţine unui agent economic. Mai rău e, spun oamenii, că pământul de sub construcție ar fi fost demult vândut, iar despre aceasta nimeni nu i-a anunțat.  Din această cauză,  acum a devenit imposibil de continuat lucrul chiar şi în  înghesuiala creată sub pereţii clădirii  cu pricina.
De cealaltă parte,  directorul I.M. Achiziţii, Comerţ şi Pieţe , Eduard Țepordei,  care nu a dorit să vorbească în fața camerei video, susține că nu poate încheia contracte de arendă cu aceşti comercianţi, deoarece organele de drept i-ar putea califica  acţiunile ca abuz de putere. Țepordei spune că mai înainte proprietarul  clădirii  accepta să discute cu autorităţile locale şi oferea pământul în arendă pieţei, iar aceasta din urmă încheia contracte cu comercianţii. Acum, însă, nu mai doreşte să dea pământul în  arendă şi nici nu se înregistrează în calitate de agent economic cu statut de piaţă. Şeful pieţei mai declară că nu el, ci precedenţii conducători sunt de vină pentru situaţia actuală şi că soluţia propusă de el constă în strămutarea gheretelor în altă parte.
Comercianţii  sunt însă nemulţumiţi de locurile ce le sunt propuse şi consideră că autorităţile publice locale trebuie să se implice în soluţionarea acestei  probleme. Oamenii spun că sunt gata să meargă în  instanţa de judecată şi că aşteaptă ca în cazul lor să se facă lumină şi dreptate.