Retragerea ‘pacificatorilor’ ruși din Transnistria este posibilă doar după ce părțile implicate vor înregistra acorduri politice, a declarat luni, pentru ITAR-TASS, reprezentantul special al Ministerului rus de Externe pentru problema transnistreană, Serghei Gubarev.
Potrivit reprezentantului special al MAE rus pentru problema transnistreană, să ia o decizie pe marginea operațiunii de pacificare ‘sunt împuternicite doar acele părți care la vremea lor au lansat-o’: Rusia, Chișinăul și Tiraspolul, precum și Ucraina, care s-a raliat ulterior operațiunii.
‘În ceea ce privește OSCE, mai demult printr-un acord al părților i s-a oferit OSCE dreptul de a monitoriza această operațiune, însă doar pentru a monitoriza. Cu toate că, de multe ori, reprezentații OSCE în Republica Moldova interpretează termenul ‘monitorizare’ într-un mod prea lax, după cum au fost atenționați de mai multe ori’, a subliniat Gubarev.
Referindu-se la apelurile care se fac auzite din partea Occidentului, în vederea transformării operațiunii de pacificare în una ‘de garantare a păcii’, reprezentantul special al Rusiei a atras atenția că termenul de ‘garantare a păcii’ presupune existența de ‘acorduri politice pe care această misiune ar trebui să le garanteze’. ‘Deocamdată, părțile nu au înregistrat niciun fel de acord politic, astfel că mandatul operațiunii de pacificare nu a fost epuizat. Suntem gata să reformatăm operațiunea de pacificare, însă doar după ce vor fi atinse acorduri politice între părți’, a subliniat Serghei Gubarev.
În linii mari, în opinia lui Gubarev operațiunea de pacificare de pe Nistru ‘este demnă, în ceea ce privește rezultatele și eficiența sa, să fie inclusă în orice manual clasic de pacificare’. ‘Din 1992, acolo nu a murit niciun pacificator. În prezent, în zona de conflict se află puțin peste 300 de militari ruși, înarmați doar cu arme de foc ușoare, ceea ce atestă de asemenea autoritatea ridicată de care se bucură pacificatorii din partea părților aflate în conflict’, a spus reprezentantul special al MAE rus pentru conflictul transnistrean.
sursa: agerpres.ro
Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…
În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…
Un proces-verbal de control al Inspectoratului de Supraveghere Tehnică privind volumul cheltuielilor făcute din banii…
Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…
Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…
În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…