Select your Top Menu from wp menus

Resursele energetice trebuie să fie mai ieftine, expert

Tarifele la gazele naturale ar fi trebuit să se ieftinească cu 16 la sută. Declaraţia a fost făcută de către Sergiu Tofilat, expert în energetică, în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova”, transmite IPN.

„Noi am făcut calculele noastre. Nu este relevantă ieftinirea cu 10 la sută a tarifelor la gazele naturale”, a spus Tofilat.

Expertul susţine că şi tarifele pentru energia electrică vor trebui să fie revăzute după ce vor fi reluate importurile de energie din Ucraina. „Am văzut că acolo energia electrică este mai ieftină cu 25 la sută decât cea pe care o procurăm noi de la Cuciurgan. În acest caz urmează să fie micşorate tarifele pe care le vor achita consumatorii pentru energia electrică procurată din Ucraina”, a spus Tofilat.

Sergiu Ciobanu, directorul ANRE, a declarat că furnizorii de energie electrică au suportat pierderi enorme, deoarece la calcularea tarifelor, majorate în iulie 2015, s-a luat în calcul doar diferenţa de curs valutar. Pe de altă parte, directorul ANRE a data asigurări că tarifele la gazele naturale vor fi modificate în dependenţă de cotaţiile de piaţă.