Select your Top Menu from wp menus

Republica Moldova este un punct -cheie în schema spălării de bani din cazul Magniţki

Republica Moldova este un punct-cheie în schema spălării de bani din cazul Magniţki despre această a declarat pentru publicaţia Euobserver, șeful companiei britanice Hermitage Capital Bill Browder.
Publicaţia de limbă engleză scrie că Republica Moldva a început cercetările penale într-un caz de spălare de bani ce implică Banca de Economii.
Acţiunea a survenit după ce în iunie 2012 un fond de investiţii din Marea Briatnie, Hermitage Capital, a depus o plângere la procuratura Republicii Moldova.
Documentele prezentate de firma britanică indică că pe două conturi deschise la BEM care este controlată de stat, în anul 2008 au fost transferaţi 53 de mln de dolari din Rusia. Bani care au fost delapidaţi de la o bancă rusă.
Documentele indică că ulterior milioanele de dolari au fost transferaţi de la Banca de Economii pe conturi din Austria, Cipru, Estonia, Finlanda, Letonia și Lituania, precum și Elveția și Hong Kong.

Instanţele anticoruţie din republică au informat în scris Euobserver, la data de 6 februarie că acest caz este investigat de Centrul Naţional Anticorupţie începând cu luna decembire 2012 şi deocamdată nici un cont bancar nu este îngheţat. În răspuns se mai spune că deocamdată nu pot fi oferite nume ale suspecţilor reieşind din principiul prezumţiei nevinovăţiei, iar cazul este monitorizat de premierul Vlad Filat.

Euobserver mai scrie că Banca de Economii este copleşită de probleme. Făcând referie la reţinerea pe aeroportul Chişinău a fostului preşedinte al Băncii, Grigore Gacikevici.

La rândul său, șeful Hermitage Capital, Bill Browder spune că acest caz de spălare a banilor pune întrebări pentru aspirațiilor Moldovei de aderare la UE.

„Ceea ce vor face sau nu vor face moldovenii, va reprezenta un test pentru a demonstra dacă aceştia sunt un partener de încredere pentru includerea lor ulterioară în structurile UE”.

De menţionat că Grigorii Gacikevici este cercetat penal pentru complicitate la înşelăciune în cazul unor credite .


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/republica-moldova-este-un-punct-cheie-in-schema-spalarii-de-bani-din-cazul-magnitki/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19