Select your Top Menu from wp menus

Reprezentanţii Guvernului explică de ce au fost reluate achiziţiile de energie electrică de la Cuciurgan

Reluarea achiziţiilor de energie electrică de la Cuciurgan este un pas în direcţia reintegrării ţării. Astfel explică autorităţile de la Chişinău revenirea la vechile contracte în domeniul energetic, după ce o scurtă perioadă Republica Moldova a exportat energie electrică doar din Ucraina. Explicaţiile au fost oferite în cadrul emisiunii “Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

“Unii văd achiziţiile de energie electrică de la Cuciurgan ca o formă economică de a sprijini regimul separatist de la Tiraspol. Alţii, dimpotrivă, consideră drept o susţinere a locuitorilor din stânga Nistru, care sunt şi ei cetăţenii Republicii Moldova. Revenirea la Cuciurgan se înscrie în măsurile întreprinse pentru sporirea încrederii locuitorilor din regiune în Guvernarea de la Chişinău. Prin acest pas noi am depăşit agravarea situaţiei în relaţiile cu Transnistria”, a declarat Ion Stăvilă, ambasador cu misiuni special al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Declaraţii similare a făcut şi viceprim-ministrul reintegrării, Gheorghe Bălan: “Nu suntem interesaţi în formarea unui colaps care ar destabiliza şi mai mult situaţia. Noi trebuie să restabilim încrederea şi să atragem şi mai mult populaţia din stânga Nistrului. Guvernarea de la Chişinău trebuie să fie atractivă pentru locuitorii din Transnistria”.

Fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu, consideră că nu era obligatorie reluarea achiziţiilor de energie electrică de la Cuciurgan pentru soluţionarea diferendului transnistrean. “Nu văd nicio cauzalitate. Chişinăul trebuie să-i facă pe transnistreni să accepte realităţile. Trebuie să-i încurajăm pe agenţii economici care s-au înregistrat în dreapta Nistrului şi desfăşoară o activitate legală şi să-i taxăm pe acei care desfăşoară activităţi ilegale, inclusiv de contrabandă, profitând de regimul separatist”, a spus ex-ambasadorul.

Republica Moldova a reluat la 5 iunie achizițiile de energie electrică de la Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan după ce acum două luni a fost refuzată încheierea unui contract în favoarea celui cu o companie din Ucraina.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/reprezentantii-guvernului-explica-de-ce-au-fost-reluate-achizitiile-de-energie-electrica-de-la-cuciurgan/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19