Reprezentanţii diasporei solicită modificarea legislaţiei electorale pentru a le fi asigurată exercitarea dreptului la vot, dar şi posibilitatea de a-şi susţine financiar candidaţii preferaţi, transmite IPN.
Vadim Brînzan, unul din reprezentanţii diasporei, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că s-a decis formarea unui grup de lucru, cu implicarea societăţii civile din Republica Moldova şi a unor organizaţii internaţionale pentru drepturile omului, pentru elaborarea unui proiect de amendamente la legislaţia electorală.
Printre revendicările propuse sunt introducerea votului electronic, eliminarea limitei la buletinele pentru secţiile de votare din afara ţări, majorarea numărului secţiilor de votare peste hotare, crearea circumscripţiilor electorale în diasporă, precum şi dreptul membrilor diasporei de a susţine financiar candidaţii sau formaţiunile politice.
Vadim Brînzan a comunicat că proiectul amendamentelor propuse va fi înaintat Guvernului şi Parlamentului, după care se va insista ca să fie adoptate până la scrutinului parlamentar din 2018.
„Desfăşurarea scrutinului prezidenţial a demonstrat că legislaţia electorală este imperfectă şi îngrădeşte exercitarea dreptului la vot a celor din diasporă. În afara ţării se află în jur de un milion de cetăţeni ai Republicii Moldova. Banii pe care îi trimitem noi acasă menţin economia muribundă a acestui stat”, a argumentat Brînzan.
Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…
În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…
Un proces-verbal de control al Inspectoratului de Supraveghere Tehnică privind volumul cheltuielilor făcute din banii…
Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…
Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…
În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…