Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, consideră acţiunile ministrului Justiţiei, Oleg Efrim, care personal a sancţionat refuzul de a înregistra formaţiunea sa, ca încălcare a legislaţiei republicii, calificând aceasta drept „fărădelege” şi ameninţă să răspundă „cu fărădelegi”.
El a promis luni, într-o conferinţă de presă la agenţia „INFOTAG”, că săptămâna viitoare va organiza împreună cu susţinătorii „un marş de proporţii la oficiul Ministerului Justiţiei, dacă înregistrarea partidului nu va avea loc”.
La conferinţă a vorbit şi şeful Direcţiei organizaţiilor necomerciale (înregistrării partidelor) din cadrul Ministerului Justiţiei, Elena Griţco, şi consultantul acestei direcţii, Nina Cereteu, care au declarat că au lucrat cu pachetul de documente al „Partidului Nostru” şi nu au găsit în acesta nicio abatere de la lege.
Cum a menţionat Griţco, ei au recomandat de repetate ori în scris şi la telefon ministrului Efrim să permită înregistrarea formaţiunii.
„Spre mirarea noastră ministrul ne-a acuzat de susţinere a formaţiunii domnului Usatîi şi de angajament. Declar public că nu sunt membru al niciunui partid şi în toţi cei cinci ani de muncă în calitate de şef al Direcţiei m-am ghidat doar de lege”, a spus Griţco.
Ea şi angajata sa, Cereteu, au confirmat că au scris cereri de demisie din funcţiile ocupate, deoarece nu sunt deacord cu decizia privind „Partidul Nostru”, cât şi deoarece erau presate de conducerea instituţiei, deoarece nu au semnat concluzia de refuz de înregistrare a „Partidului Nostru”.
De partea cealaltă Ministerul Justiţiei a emis un comunicat în care anunţă сх toate acțiunile și declarațiile efectuate pe marginea acestui subiect denotă elemente de coruptibilitate în activitatea persoanelor în cauză. În acest sens, Ministerul Justiției va înainta un demers către organele abilitate privind investigarea acțiunilor coruptibile și de conflict de interes a funcționarilor vizați.
În ceea ce privește referințele la refuzul de a înregistra modificările la statutul unui anume partid, comunicatul menționează că, la moment, litigiul se examinează de către instanța de judecată.
Renato Usatîi a ajuns în politică după ce a peluat şefia Partidului Republican al lui Nicolae Andronic, căruia în scurt timp i-a schimbat denumirea.Potrivit Ziarului de Gardă în 2011 Usatîi a ajuns în atenţia publică după ce ar fi preluat o mare parte din acţiunile Universalbank din Chişinău. La câteva zile de la preluarea pachetului majoritar de acţiuni, Gherman Gorbunţov, fost proprietar al acestor acţiuni, a declarat că a fost victima unui atentat la viaţa sa, mai târziu asuprsa s-a sa comis o nouă tentativă de asasinat de către o persoană din R.Moldova. Înainte de atentat, Gorbunţov a declarat pentru presă că pachetul majoritar al băncii a fost preluat printr-un atac raider. După venirea noilor acţionari, Universalbank a falimentat
Portalul rus crimerussia.ru îl descrie pe Renato Usatâi ca fiind un „celebru bancher, originar din Moldova, cu „moravuri” de atac raider, un mecenat grijuliu, patriot și pur și simplu un om bun din cadrul unei grupări criminale”.
Sfârșit de octombrie, copacii se dezgolesc, iar curțile și grădinile oamenilor se umple cu frunzele…
Componența echipei guvernamentale ar putea fi modificată după cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale,…
Misiunea Internațională de Observare a Alegerilor OSCE/ODIHR a publicat o Declarație cu constatări și concluzii…
Înotătorul Ion Lazarenco Tiron susține că soția sa, Angela Lazarenco, a fost inclusă eronat în…
Comisia Electorală Centrală a publicat rezultatele alegerilor și referendumului din 20 octombrie. Potrivit acestor date,…
Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) desfășoară vineri, 25 octombrie curent, percheziții în municipiul Chișinău, dar…