Categories: PoliticȘtiri

Relațiile moldo-ruse, privite prin prisma parteneriatului strategic, rămân tensionate, APE

Relațiile moldo-ruse, privite prin prisma parteneriatului strategic, sunt în continuare tensionate. În pofida încercărilor de apropiere a pozițiilor pe marginea unui spectru larg de subiecte, nu s-a reușit obținerea unui compromis. Totodată, instrumentele de ordin economic şi diplomatic utilizate ca politici de contra acțiuni au o influență distructivă şi generează accentuarea tensiunilor în cadrul dialogului politic între state. Concluziile au fost prezentate în cadrul unui club de presă, desfășurat la IPN de către Asociația pentru Politică Externă, care a prezentat un studiu la acest subiect.

Directoarea executivă APE, Victoria Bucătaru, a declarat că relația pe care o are Republica Moldova cu Federația Rusă este importantă, atât pe domeniul de politică internă, cât şi pe domeniul de politică externă. APE şi-a propus să scoată în evidență problemele existente, oportunitățile, dar şi soluțiile pentru relațiile de parteneriat.

Natalia Stercul, directoare de programe APE, a menționat că tendințele în dialogul moldo-rus s-au înrăutățit în anul 2014, când Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. În acest proces, Republica Moldova s-a ghidat de pragmatismul extern, care s-a bazat inclusiv pe încercarea de a slăbi influența rusească. Directoarea de programe a mai spus că dialogul bilateral moldo-rus stagnează, iar plasarea acestuia la un nivel calitativ nou deocamdată nu reușește. În opinia sa, tensiunile în relațiile politice dintre cele două state poate fi depășită prin detașarea de la discuțiile contradictorii și prin identificarea unui numitor comun în cadrul cooperării bilaterale.

Experta a spus că şi în spațiul cultural tot mai mult se resimte greutatea provocărilor spirituale şi sociale, care sunt rezultatul presiunii politice, dar şi al angajării politice a elitelor spațiului cultural modo-rus. Natalia Stercul susține că tacticile populiste utilizate pe larg de către guvernanții din Republica Moldova şi din Federația Rusă generează o activizarea mai mare a agenților influenței ruse în Republica Moldova şi duce la o creștere a liniilor de divizare în societate pe principii geopolitice.

Clubul de presă este susținut financiar de Foundation Open Society Institute.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

4 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

6 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago