Select your Top Menu from wp menus

Reguli noi în publicitatea scrisă a creditelor

Instituțiile de creditare vor fi obligate să afișeze dobânda anuală efectivă (DAE), adică dobânda propriu-zisă a creditului, plus toate comisioanele aferente, cu caractere de trei ori mai mari decât altă informație menționată în publicitate, pentru ca cetățenii să fie informați corect. 

În vederea sporirii nivelului de protecție pentru consumatorii care contractează împrumuturi și creșterea încrederii în sectorul financiar, Executivul a aprobat astăzi avizul la proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Proiectul de lege impune și standarde minime de creditare responsabilă, prin interzicerea aplicării dobânzilor flotante în cazul creditelor mai mici de trei salarii medii pe economie. 

Totodată, urmează a fi modificat și unele prevederi ale Codului civil, astfel încât instituțiile de creditare să fie obligate să notifice în format electronic debitorul (consumatorul) în cazul reducerii ratei dobânzii aplicate de bancă pentru creditele noi, astfel ca beneficiarul să-și poată renegocia contractul de credit, în funcție de fluctuațiile ratei medii a dobânzii pe sectorul bancar.