Grădiniţele şi creşele vor activa în baza unui regulament sanitar nou. Acesta prevede dotarea instituţiilor de educaţie timpurie cu sisteme de aerisire şi ventilaţie, reţele de alimentare cu apă şi sistem de canalizare. Regulamentul a fost elaborat de Ministerul Sănătăţii şi urmează să fie înaintat spre aprobare către Guvern, transmite IPN.
Documentul prevede reguli sanitare specifice pentru întreţinerea copiilor cu dizabilităţi locomotorii. Astfel, intrările în grădiniţe trebuie să fie dotate cu accese de tip pantă, iar teritoriul instituţiilor trebuie să dispună de un sistem de iluminare artificial.
De asemenea, pereţii încăperilor trebuie să aibă un finisaj care să permită curăţarea umedă şi dezinfectarea. Pentru toate materialele de construcţie şi decor interior se vor prezenta certificate care să confirme originea, calitatea şi inofensivitatea lor.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, actualmente 23% din instituţiile de educaţie timpurie nu dispun de apeduct, iar 26% – nu au veceu în interiorul încăperilor. O treime din mobilier nu corespunde taliei copiilor, fapt ce duce la apariţia dereglărilor ţinutei. Verificările au demonstrat şi un grad insuficient al nivelului de iluminare artificială şi un microclimat nesatisfăcător. Cât priveşte alimentaţia copiilor, specialiştii în sănătate publică au atestat un consum excesiv de crupe, paste făinoase şi ulei de floarea soarelui.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…