Guvernul în exerciţiu a aprobat modificările şi completările la Hotărârea Guvernului nr.96 din 16 februarie 2010 ce reglementează aplicarea Legii privind transparenţa în procesul decizional.
Noile prevederi, incluse în Regulamentul cu privire la procedurile de asigurare a transparenţei în procesul decizional, stabilesc expres autorităţile care sunt obligate să respecte prevederile Legii privind transparenţa în procesul decizional, responsabilităţile Cancelariei de Stat a Republicii Moldova în calitate de instituţie care va monitoriza implementarea acesteia, precum şi o serie de reglementări cu referire la termenul şi condiţiile de desfăşurare a procedurilor corespunzătoare.
Regulamentul prevede, printre altele, că toate autorităţile emitente de decizii care pot avea un impact social, economic şi de mediu sunt obligate să asigure accesul la proiectele de decizii şi la materialele aferente. Totodată, a fost mărit termenul în care proiectele de decizii pot fi examinate de toţi cei interesaţi. Daca până în prezent acest termen era de „cel mult 15 zile lucrătoare”, modificarea stipulează „cel puţin 10 zile lucrătoare” pentru consultarea publică a proiectelor de decizii.
Documentul mai prevede că, la solicitarea persoanelor interesate, termenul de prezentare a recomandărilor şi sugestiilor pe marginea proiectelor de decizii poate fi prelungit de către autoritatea publică responsabilă.
În cadrul ședinței Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective (CNCNC) din 15 mai 2025,…
În perioada 12-19 mai 2025, pompierii și salvatorii din cadrul DSE mun. Orhei și subdiviziunile…
Comisia Electorală Centrală a publicat rezultatele preliminare ale alegerilor pentru funcția de primar în comuna…
În perioada 05-12 mai 2025, pompierii și salvatorii din cadrul DSE mun. Orhei și subdiviziunile…
Două manifestații separate au avut loc practic concomitant la Orhei, de cele două zile marcate…