Categories: PoliticȘtiri

Regele Mihai: Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credinţă şi fără memorie

“Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credinţă şi fără memorie”, a afirmat regele Mihai în Parlamentul României, într-un discurs istoric rostit în plenul parlamentului de la Bucureșt la 25 octombrie 2011.

Aceasta a fost prima oară, de la revenirea din exil, în 1992, când fostul suveran se adresa legislativului român, discursul reprezentând şi o pledoarie pentru revenirea societăţii la valorile promovate, de-a lungul timpului, de Casa Regală: demnitate, identitate şi credinţă.

În discursul său, Regele a vorbit și despre însemnătatea instituțiilor democratice, care trebuiesc guvernate de nu doar de legi, ci și de datorie și dragoste față de oamenii cărora le servesc. În acest context fostul suveran s-a referit şi la românii care trăiesc în afara graniţelor României.

“Nu văd România ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o împrumut de la urmaşii noştri” Cu aceste cuvinte, regele Mihai I al României şi-a încheiat discursul istoric, rostit în Parlamentul României, când  a fost invitat să se adreseze legislativului cu prilejul jubileului de 90 de ani.

Rege al României între 1927 şi 1930 şi, din nou, între 1940 şi 1947, Mihai I a fost forţat de comunişti să abdice în 1947, în condiţiile în care România era ocupată de armata sovietică.

Fostul rege al României Mihai I a încetat din viaţă, marți, 5 decembrie 2017, la vârsta de 96 de ani, la reşedinţa sa din Elveţia, a anunţat Casa Regală a României. În luna martie 2016, fostul monarh a fost diagnosticat cu o boală oncologică. După efectuarea unei intervenţii chirurgicale, regele Mihai s-a retras din viaţa publică. Fiica mai mare a regelui Principesa Margareta, a preluat prerogativele regale și a devenit Custode al Coroanei. Regele Mihai a fost ultimul șef de stat din perioada celui de-al doilea război mondial care a comunicat cu Stalin, Churchill și Roosevelt. În urma fostului monarh au rămas cinci fiice, cinci nepoţi şi nepoate şi trei strănepoţi şi strănepoate scrie  radiochisinau.md

Numele Regelui Mihai este legat și de părțile Orheiului. La Mănăstirea Curchi, în 1998 au fost descoperite portretele votive al Regelui Mihai si al patriarhului Miron Cristea.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: recomandări pentru lăcașele de cult în preajma Paștelui

Suntem în săptămâna patimilor, e săptămâna în care creștinii se pregătesc de sărbătorile pascale. Și…

17 ore ago

Consumatorii ar putea plăti mai puțin pentru gazele naturale. Moldovagaz solicită ANRE revizuirea tarifului

Moldovagaz solicită Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) revizuirea tarifului la gazele naturale. Furnizorul…

5 zile ago

Ce avere declară pentru 2023 prezentatorul de la adunarea Pobedăi lui Shor

Evenimentul de coalizare a forțelor proruse afiliate lui Ilan Shor, care s-a ținut la Moscova,…

5 zile ago

Curtea Supremă de Justiție a amânat pentru toamnă examinarea recursului în care Genesis International SRL cere 14 milioane de lei de la ÎM SCL Orhei

Admisibilitatea recursului declarat de Întreprinderea Municipală Servicii Comunal-Locative Orhei contra SRL Genesis Internațional, prin care…

6 zile ago

Tentativă de transportare ilicită a 600 000 hrivne din Federația Rusă în Republica Moldova, contracarată de către vameși

Cazul a fost consemnat ieri, 23 aprilie, la postul vamal Leușeni, unde s-a prezentat pentru…

7 zile ago