Select your Top Menu from wp menus

Reformele vor debloca investiţiile în Moldova, BERD

Reformele vor duce la deblocarea investiţiilor în ţară. Este mesajul transmis de delegaţia Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), condusă de Francis Malige, director executiv pentru Europa de Est şi Caucaz, care a vizitat Republica Moldova în perioada 1-2 septembrie, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă remis de BERD, discuţiile cu autorităţile de la Chişinău s-au axat pe investiţiile în Moldova, precum şi pe necesitatea stringentă de reformare a climatului de afaceri din ţară.

„Moldova trece printr-o perioadă deosebit de dificilă: criza bancară, slăbirea monedei naţionale şi un declin economic pronunţat. Pentru a atrage investiţii, care vor genera locuri de muncă şi vor stimula economia, ţara are nevoie urgent de reformare, curăţarea sistemului bancar şi intensificarea luptei împotriva corupţiei”, a declarat Francis Malige. În cadrul întrevederii cu prim-ministrul Valeriu Streleţ, oficialul de la BERD a reconfirmat angajamentul ferm al instituţiei de a sprijini economia Moldovei şi reformele economice.

Francis Malige a adăugat că succesul ţării e în mâinile conducerii politice, care are toate cheile pentru a debloca situaţia şi a construi o economie prosperă. Moldova are nevoie totodată şi de parteneri puternici, precum UE, FMI, Banca Mondială şi BERD. Dar sprijinul continuu va depinde de implementarea reformelor.

Potrivit lui Francis Malige, decizia Guvernului de a lichida Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank este un pas în direcţia corectă. „Când acţionarii băncilor rămân în umbră, supravegherea adecvată nu este posibilă, iar consecinţele se observă. Moldova nu-şi mai poate permite să piardă încă un miliard în acest fel”, a subliniat directorul regional al BERD.

Francis Malige a reconfirmat disponibilitatea BERD de a-şi creşte participaţia în capitalul Victoriabank, pentru a proteja a treia cea mai mare bancă din Moldova de acţionari netransparenţi şi să păstreze independenţa, profesionalismul şi succesul comercial al operaţiunilor instituţiei. Luna trecută, BERD, acţionar al Victoriabank din 1995, a solicitat convocarea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor pentru alegerea unui nou consiliu de supraveghere şi restabilirea guvernanţei corporative.

BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituţionali din Republica Moldova şi se concentrează pe sprijinirea activităţii sectorului privat, promovarea standardelor europene şi a integrării regionale şi dezvoltarea utilităţilor publice eficiente şi durabile. Până în prezent, BERD a investit aproape 1 miliard de euro în peste 100 de proiecte din ţară.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/reformele-vor-debloca-investitiile-in-moldova-berd/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19