Select your Top Menu from wp menus

„Reformele făcute trebuiau să ducă deja la schimbarea substanțială a actului de justiție. Dar n-au dus” (Ion Păduraru/Tribuna)

Într-un articol publicat de Anticorupție.md fostul procuror al municipiului Chişinău, Ivan Diacov, formulează mai multe critici la adresa procurorului Adriana Beţişor, care, „la cei cinci ani lucrați in procuratură, se vrea (sau îi sugerează cineva) să se prezinte ca un model de procuror, care luptă cu corupția”. Adriana Beţişor este în centrul investigaţiei privind uriaşul furt din sistemul bancar şi a instrumentat dosarul fostului premier Filat. „Aș sfătui-o pe A. Bețișor, – spune în articolul său Diacov, – să-și retragă cererea depusă în instanță împotriva unor jurnaliști pentru a-și apăra onoarea și demnitatea. Onoarea și Demnitatea nu se dau în judecată, ele se câștigă prin muncă asiduă, prin nopți nedormite, prin profesionalism, prin dragoste și stimă față de popor”. Potrivit procurorului veteran, Beţişor „ar trebui, desigur, să demisioneze. Dar eu știu, că Bețișor nu e de capul ei acolo, nu s-a instalat din proprie inițiativă și nu se va retrage când îi va veni ei dorința. I se va „sugera”.

Politologul Dionis Cenuşă spune într-un comentariu pentru IPN că de rezultatul alegerilor prezidenţiale din octombrie 2016 „depinde sustenabilitatea vectorului european în Moldova. Acesta va fi supus unui test de durabilitate pentru prima dată după 11 ani de la semnarea Planului de Acțiuni Moldova-Uniunea Europeană (februarie 2005), pe timpul guvernării PCRM și respectiv după doi ani de la semnarea Acordului de Asociere (iunie 2014)”. „Dacă votul popular va sprijini un candidat pro-rus, atunci posibilitatea reînnoirii vectorului rusesc ca opțiune geopolitică crește substanțial. Aceasta va favoriza revenirea forțele pro-ruse pe scena politică principală și consolidarea opoziției față de procesul de integrare europeană, fapt ce se poate solda cu stagnarea Acordului de Asociere sau chiar anularea acestuia”, arată între altele autorul.

Într-un interviu pentru portalul „Tribuna” secretarul general al Președinției, Ion Păduraru, a declarat între altele că „toate reformele făcute trebuiau să ducă deja la schimbarea substanțială a actului de justiție. Dar n-au dus. Paradoxal, dar unele reforme care funcționează în Occident, în Republica Moldova sunt ineficiente. Autoritățile de autoadministrare din justiție nu fac față așteptărilor societății. Deseori sunt părtinitoare”. Ion Păduraru a mai precizat, între altele, în interviu că actualul preşedinte Timofti „ nu va candida pentru un nou mandat”.

Un autor al publicaţiei de investigaţie „Ziarul de Gardă” scrie într-un articol că „Dodon (liderul PSRM) a ple­cat, în aceste zile, pe Mun­tele Athos. A luat cu el o echipă de băr­baţi îmbră­caţi în uni­formă de par­tid. Pen­tru că a mers să-l con­vingă pe Dum­ne­zeu că par­ti­dul său e cel mai bun şi tre­buie să câş­tige la ale­geri.” „Pe hai­nele sale de par­tid scrie „Iubesc Mol­dova”. De ce scrie aşa? Ce rost are să porţi pe un munte din Gre­cia o inscri­pţie în limba română? Pen­tru că Dum­ne­zeu citeşte în limba română! Dum­ne­zeu nu ajută pe ori­cine şi ori­cum, el citeşte ce ţi-ai scris pe tri­cou. Ai scris „Votează PSRM”, ai vop­sit Mol­dova în roşu, gata! El citeşte şi rezolvă!”, ironizează autorul de la „Ziarul de Gardă”.

Nicolae Negru se referă în editorialul său publicat de „Ziarul Naţional” la faptul că „Ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, sugerează (pe Facebook) Chișinăului că ar fi bine să accepte numerele de înmatriculare transnistrene”, după precedentul cu Insulele Aland, Finlanda. Editorialistul contestă, între altele, „similitudinile” între Insulele Aland și Transnistria sugerate de Pirkka Tapiola. Printre criticile sale la adresa abordării ambasadorului, Nicolae Negru apreciază că „identitatea rusească pe care o afișează actualul regim separatist de la Tiraspol este abuzivă, dominantă, discriminatorie în raport cu celelalte identități. Dorește dl Tapiola, aprig apărător al identităților de tot felul, legiferarea unui statu-quo în care vorbitorii de limbă română și de limbă ucraineană sunt respectați doar în declarații, ca pe timpul URSS, iar de facto sunt discriminați?”, se întreabă autorul. Din păcate, m ai scrie Negru, dl Ambasador nu precizează dacă modelul numerelor de înmatriculare auto, pe care ni-l recomandă, a fost folosit până la stabilirea statutului autonom al Insulelor Aland în cadrul Finlandei sau după? Căci, punând carul înaintea boilor, nu avem cum ajunge la destinație. Dacă vor obține recunoașterea de facto a statului lor, dacă vor putea circula oriunde, de ce ar mai avea nevoie transnistrenii de autonomie în cadrul Republicii Moldova?

sursa: europalibera.org


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/reformele-facute-trebuiau-sa-duca-deja-la-schimbarea-substantiala-a-actului-de-justitie-dar-n-au-dus-ion-padurarutribuna/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19