Reforma Guvernului a fost votată în prima lectură de Parlament. Proiectul a stârnit discuții aprinse în plenul legislativului, cele mai multe critici venind din partea deputaților din opoziție. Deputații comuniști și socialiști au cerut retragerea proiectului, transmite IPN.
Deputatul socialist Vasile Bolea a criticat faptul că în proiect lipsește numărul exact al ministerelor după reformă. Astfel, un prim-ministru poate solicita „cinci ministere”, iar altul „22”, aceste fluctuații punând în pericol stabilitatea actului de guvernare, a menționat parlamentarul. Și liberal-democratul Vadim Pistrinciuc este de părere că astfel va fi afectat cadrul strategic și instituțional din Republica Moldova.
Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniștilor, a adăugat că, dacă acest proiect va trece, „distrugem țara și sistemul de guvernare definitiv”.
Deputatul fracțiunii PLDM Iurie Țap și-a exprimat dezacordul cu unele împuterniciri suplimentare oferite Guvernului. „Proiectul prevede că modul de elaborare, examinare, adoptare și emitere a hotărârilor, ordonanțelor și dispozițiilor Guvernului se stabilește de Guvern. Parlamentul prin lege stabilește, nu executivul”, a declarat parlamentarul.
Neafiliatul Lilian Carp și-a exprimat îngrijorările în legătură cu felul în care va fi asigurată transparența activității Guvernului. „Potrivit proiectului, prim-ministrul va decide dacă ședința este publică sau nu. Dar prin lege nu este stipulat ca ședințele să fie publice? Sau ne vom trezi din nou cu o decizie de Guvern unde pe ascuns se scot miliarde de lei din Fondul valutar al BNM?” a întrebat parlamentarul.
La rândul său, Iurie Ciocan, directorul Centrului de Implementare a Reformelor, a declarat că proiectul nu presupune un număr exact de ministere, dar vor fi create premise legale pentru precizarea numărului de ministere printr-o procedură aparte.
Cât despre ședințele Guvernului, Iurie Ciocan a spus că acestea ar putea fi închise dacă în cadrul lor se discută probleme de importanță majoră sau secret de stat.
Cu toate criticile, proiectul de lege a fost votat în prima lectură cu majoritate de voturi, iar deputații au fost îndemnați să vină cu amendamente către lectura a doua, finală.