Select your Top Menu from wp menus

Recapitulare: Mai mulţi orheieni au fost arestaţi, iar o persoană a murit după evenimentele din aprilie 2009

După evenimentele din 6-7 aprilie 2009, printre sutele de persoane care au fost persecutate pentru participarea la proteste s-au numărat şi mai mulţi tineri din raionul Orhei .
Tinerii originari din Orhei, Lucaşeuca, Piatra, Jora de Jos, Furceni, la momentul evenimentelor aveau vârstele între 19 şi 23 de ani şi au fost încătuşaţi de colaboratorii de poliţie fiind condamnaţi la zile de arest.
De menţionat că reţinerii şi condamnării la 5 zile de arest a fost supusă chiar şi o tânără din Jora de Jos, care în 2009 avea 21 de ani.
Poliţiştii din Orhei s-au remarcat prin faptul că au reţinut pentru participarea la proteste şi două eleve de la Liceul Alecu Russo din oraş ,care aveau atunci 18 ani.
Amintim că un tânăr originar din Bolohan figura printre cele 4 persoane despre care se spunea că au fost omorâte din cauza evenimentelor din aprilie 2009. Oficial însă organele de drept au anunţat că această versiune este valabilă doar în cazul lui Valeriu Boboc.
Deşi reprezentanţii partidelor care au ajuns la putere în urma protestelor din aprilie 2009 au promis să facă lumină în evenimentele de atunci, rezultatele sunt aproape insesizabile după 7 ani.
Autorităţile au lăsat să plece nestingherit din ţară iniţial unul din organizatorii protestelor de atunci, blogherul Eduard Baghirov, care putea vărsa lumină asupra evenimentelor din aprilie 2009. Anul trecut autotăţile au lăsat să scape nepedepsiţi pe fostul ministru de interne Gheorghe Papuc şi poliţistul Ion Perju, unicii condamnaţi la detenţie,dar care au dispărut chiar din sala de judecată. Ulterior Papuc a fost achitat de instanțele de judecată. De menționat în context că acesta a ocupat și funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Băncii Sociale, care împreună cu Unibank și Banca de Economii au falimentat. De la începutul anului curent PL, reprezentanții căruia au protestat activ în 2009, face parte dintr-o coaliție de guvernare, în care se regăsesc transfugii comuniști, printre care fostul șef al SIS din perioada guvernării comuniste, Artur Reșetnicov. Ultimul, pe vremea când ocupa această funcție, îi acuza inclusiv pe actualii săi colegi de guvernar,e că au participat la o tentativă de lovitură de stat, care a fost inspirată inclusiv de România.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/recapitulare-mai-multi-orheieni-au-fost-arestati-iar-o-persoana-a-murit-dupa-evenimentele-din-aprilie-2009/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19