Europarlamentara europeană insistă asupra condițiilor puse de CE și a consecințelor neaplicării recomandărilor Comisiei de la Veneția.
Corespondenta Europa Libera la Strasbourg a stat de vorbă despre urmările schimbării sistemului de vot din R. Moldova cu europarlamentara germană Rebecca Harms, membră a Alianței 90/Verzii, formațiune membră în Partidul European al Verzilor.
Ignorarea opiniei Comisiei Veneția și, implicit, a condițiilor impuse de finațatorii europeni ai Republicii Moldova, pune sub semnul întrebării sinceritatea și angajamentul real al elitei politice aflate la putere la Chișinău către o apropiere de UE. „În textul adoptat de noi în Parlamentul European, la începutul lunii, cu privire la asisteța macro-financiară, sunt foarte clar precizate condițiile noastre și consecințele neaplicarii recomandărilor Comisiei Veneția”, precizează Harms.
Europa Liberă: Doamnă Harms, de ce ar fi fost atât de important pentru guvernul de la Chișinău să respecte opinia Comisiei Veneția?
Rebecca Harms: „Pentru că este importantă pentru țară. Comisia Veneția este foarte experimentată când vine vorba de observarea schimbării sistemelor electorale și deja a indicat că sistemul proporțional se potrivește mult mai bine situației din Moldova decât cel mixt.
mai multe pe Europa Libera
De la începutul primăverii și până în prezent, angajații serviciului prevenție din cadrul Direcției Situații…
Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…
În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…
Un proces-verbal de control al Inspectoratului de Supraveghere Tehnică privind volumul cheltuielilor făcute din banii…
Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…
Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…