Implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană a fost umbrită în perioada 2014-2015 de „găurile negre” din sectorul bancar şi justiţie.
Este concluzia unui raport întocmit de Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT şi Centrul Analitic Independent Expert-Grup, care au monitorizat gradul de realizare a angajamentelor asumate de autorităţi în cadrul Planului naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului.
Una dintre principalele probleme care pune piedici Moldovei este corupţia. O spune şeful secţiei politică şi economie din cadrul Delegaţiei UE la Chişinău.
„Dacă cineva a avut dubii în legătură cu importanţa luptei anticorupţie, atunci trebuie să se uite la protestul care a avut loc duminica trecută, dar şi la cel din 6 septembrie. Oamenii sunt sătui de corupţie şi pe bună dreptate. Asta pentru că fenomenul corupţiei este un mare obstacol în calea dezvoltării şi în calea integrării europene. Corupţia a fost cea care a determinat criza din sectorul bancar, frauda masivă, scăderea bruscă a credibilităţii globale”, a declarat Wicher Slagter.
Cât despre însănătoşirea sistemului bancar, armonizarea legislaţiei moldoveneşti cu cea europeană, ar fi soluţia, a punctat oficialul.
„80 la sută din sistemul bancar moldovenesc fie este bolnav, fie este pe moarte şi trebuie repus pe roate de guvernanţi buni, de o supraveghere bună. Legislaţia sectorului financiar din Moldova urmează a fi armonizată cu cea a Uniunii Europene. Când asta se va întâmpla, pot să vă asigur că asemenea scandaluri legate de fraude bancare precum am văzut aici, în Moldova, nu se vor întâmpla”, a spus şeful secţiei politică şi economie din cadrul Delegaţiei UE la Chişinău.
sursa: jurnal.md