Select your Top Menu from wp menus

Reacția NATO după anexările anunțate de Rusia: E cea mai mare încercare de anexare a teritoriului european prin forță de la Al Doilea Război Mondial / Dacă îl lăsăm pe Putin să câștige, ar fi catastrofal pentru Ucraina și periculos pentru noi

Acțiunile recente ale Rusiei constituie cea mai gravă escaladare a conflictului din Ucraina de la începutul invaziei încoace, a declarat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.Oficialul NATO a spus că susținerea Kievului va continua, o victorie a Rusiei fiind catastrofală pentru Ucraina și un pericol pentru Occident.

„Avem mobilizarea din Rusia, combinată cu retorica nucleară nesăbuită și periculoasă și apoi anexarea ilegală de astăzi sau încercarea de a anexa părți ale Ucrainei”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Laolaltă, aceasta este cea mai gravă escaladare a conflictului, iar scopul președintelui Putin este să ne descurajeze să susținem Ucraina. Dar nu va reuși acest lucru”, a declarat el într-o conferință de presă.

Stoltenberg a spus că această mișcare a Rusiei este „cea mai mare încercare de anexare a teritoriului european prin forță de la cel de-al Doilea Război Mondial”, adăugând că o zonă aproximativ de dimensiunea Portugaliei a fost „ocupată ilegal de Rusia cu pistolul”.

„Aliații NATO nu recunosc și nu vor recunoaște niciunul din acest teritoriu ca parte a Rusiei”, a adăugat el. „Facem apel la toate statele să respingă încercările flagrante ale Rusiei de cucerire teritorială. Aceste pământuri sunt Ucraina”.

„Dacă îl lăsăm pe Putin să câștige, ar fi catastrofal pentru Ucraina și periculos pentru noi”, a spus Stoltenberg, potrivit Reuters.

În lipsa unui sprijin pentru Ucraina, a precizat șeful NATO, Putin ar putea înțelege că poate invada orice vecin. „Prețul pe care-l plătim dacă nu susținem Ucraina va fi mult mai mare decât cel pe care-l plătim acum”, a adăugat el.

El a spus că NATO și-a reafirmat „sprijinul neclintit” pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și că nu va fi descurajat de președintele rus Vladimir Putin să sprijine țara pentru a se apăra în fața Rusiei.

„Ucraina are dreptul de a lua înapoi aceste teritorii ocupate acum cu forța și o vom sprijini pentru a continua să elibereze aceste teritorii”, a mai declarat Stoltenberg.

sursa:hotnews.ro