Reacţia lui Igor Dodon la decizia Curţii Constituţionale privind anularea Acordului de împrumut cu Rusia

Președintele Igor Dodon declară că „decizia Curții Constituționale de a suspenda suportul financiar pe care Republica Moldova urma să-l primească din Federația Rusă este o lovitură dură aplicată milioanelor de moldoveni care așteptau ajutor din acești bani”.

De asemenea, el susține că această decizie este cinică, politizată și că judecătorii CC „au demonstrat că susțin interese clanurilor politice, nu interesele și nevoile cetățenilor”. „Avem acum un semnal foarte clar și dovada că scopul schimbărilor recente din această instituție a fost politizarea instituției fundamentale a statului și transformarea ei într-un instrument de luptă politică. Constatăm o posibilă revenire la metodele prin care CC activa înainte de iunie 2019, când instituția se afla în captivitatea unor grupări politice și oligarhice, iar astăzi cei care își manifestă influența asupra instituției sunt inclusiv o parte din cei care o țineau în captivitate atunci, foștii deputați PDM”, a menționat Dodon, amenințând pe „cei care au inițiat această procedura la CC și i-au lăsat pe moldoveni fără bani” că „urmează să răspundă în fața cetățenilor”. 

„Mă refer aici la gruparea de politicieni, partide și interese conduse de Maia Sandu, Ilan Șor, Andrei Năstase și Adrian Candu”, a precizat președintele. 

Curtea Constituțională a admis cele trei sesizări ale deputaților opoziție și a declarat neconstituțional Acordul de împrumut cu Federația Rusă, hotărârea Guvernului privind inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului, hotărârea Guvernului privind aprobarea ratificării Acordului și Legea de ratificare votată de Parlament.Acordul cu Rusia prevedea acordarea unui împrumut de 200 de milioane de euro cu dobânda anuală de 2%. Documentul a provocat însă dezbateri și critici din partea unor experți și a opoziției. Aceștia atenționează, printre altele, că acordul ar putea permite includerea în datoria Republicii Moldova și a restanțelor de plată ale unor agenți economici. În special este vorba de datoria acumulată de regiunea transnistreană la gazul livrat de Rusia care depășește 6,5 miliarde de dolari.

sursa: radiochisinau.md

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

4 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

6 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago