Categories: PoliticȘtiri

Reacția diplomației ruse la modificarea Codului Audiovizualului e propagandă curată, opinie

Directorul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, susține că Federația Rusă a capturat controlul asupra minților oamenilor prin finanțarea generoasă a sute de portaluri și de televiziuni în spațiul nostru. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Igor Munteanu a calificat reacția diplomației ruse la legea pentru modificarea Codului Audiovizualului drept „propagandă curată”, transmite IPN.

Igor Munteanu consideră că reacția purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, care a acuzat partidul de guvernământ că promovează politici antirusești şi  că trebuie să existe reacții nu numai din partea OSCE, ci din partea tuturor structurilor europene, pentru că e un atac la dreptul fundamental al populației privind accesul liber la informație, este propagandă curată. „În primul rând, ea acuză de rusofobie, atunci când toată lumea știe că, de fapt, Federația Rusă practică românofobia, încurajând curentele politice care sunt favorabile intereselor sale și finanțează aceste grupuri. Și asta se referă de la Partidul Socialiștilor până la Usatîi și până la regimul separatist care există în stânga Nistrului”, a notat Igor Munteanu.

Directorul IDIS „Viitorul” a declarat că urmează să ne convingem de faptul că există seriozitate și capacitate instituțională de a aplica legea anti-propagandă. Problema de substanță este că Republica Moldova este supusă unei agresiuni mediatice rusești, pe lângă importantele deficiențe la implementarea tratatului de prietenie și tratatului politic dintre Federația Rusă și Republica Moldova, acolo există foarte mari probleme. Și aceste probleme sunt legate de faptul că Federația Rusă privește Republica Moldova ca o colonie a sa, pe care nu vrea s-o elibereze din îmbrățișarea sa de fier și aplică foarte multe instrumente neocoloniale, embargo economic, ca răspuns la dorința Republicii Moldova de a semna un Acord de Asociere; prezența trupelor rusești, care sunt considerate, prin decizia Curții Constituționale, o amenințare și o ocupare a teritoriului etc.

Potrivit modificărilor operate la Codul Audiovizualului, spre retransmisie nu vor fi admise programele de televiziune și radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care nu sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada și statele membre ale Convenției Europene cu privire la televiziunea transfrontalieră. Legea a fost publicată în ediția din 12 ianuarie a Monitorului Oficial și radiodifuzorii au 30 de zile la dispoziție pentru a se conforma prevederilor. După adoptarea Legii pentru modificarea Codului Audiovizualului de către Parlamentul Republicii Moldova, Federația Rusă a amenințat cu „acțiuni de răspuns”. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a declarat că această lege denotă politici „anti-rusești” şi „abateri tot mai grave de la normele democratice”.

RadioOrhei

Recent Posts

Anul trecut a continuat tendința de descreștere a numărului copiilor născuți la Orhei

În 2023 în raionul Orhei s-au născut cu 120 de copii mai puțin comparativ cu…

4 zile ago

Procuratura Anticorupție a prezentat noi detalii despre scrisoarea din 14 mai

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut astăzi mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de…

4 zile ago

Data referendumului, decisă în Parlament pe fondul criticilor opoziției. Când va avea loc și la ce întrebare vor răspunde cetățenii

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe…

4 zile ago

Și fosta primărița din Jora de Mijloc, Marina Tauber ar fi primit cetățenia Rusiei

Agenția de presă INFOTAG scrie că deputata Marina Tauber, ar fi primit cetățenia rusească concomitent…

4 zile ago

Cetățeanul de onoare al Orheiului – Shor, afirmă că a primit cetățenia Rusiei

Ilan Shor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare într-un dosar legat…

4 zile ago