Select your Top Menu from wp menus

Răzgândire//Carierele de piatră nu vor mai fi întoarse orașului. Ce a decis puterea din Orhei

Nu  demult, puterea din Orhei anunţa sus și tare că vrea „să întoarcă […] oraşului” două cariere de piatră de calcar. Au trecut mai puţin de 2 ani de  ostilităţi și procese de judecată, iar lucrurile iau o cu totul  altă turnură. Edilii orheieni s-au razgândit şi vor să facă pace cu agenţii economici pe care adineaori  îi învinuiau de faptul că deţin ilegal terenurile de unde extrag piatra, că nu achită cât trebuie la buget şi că distrug casele locuitorilor din preajmă.

La sfârșitul săptămânii trecute, în mod public, s-a pus punct „războiului” din jurul carierelor de piatră deţinute de firmele Ivanos şi Ordonatcom. La  şedinţa extraordinară a Consiliului Municipal (CM) Orhei s-a luat decizia de a încheia procesele de judecată prin tranzacţii de împăcare. Pe cei doi antreprenori „pacea” îi va costa, în total, peste 2, 5 milioane de lei pe an. Pentru continuarea nestingherită a activităţii în cariera ” Ivanos”, anual la buget va trebui de transferat 1,5 milioane de lei, iar în cariera „Slobodca -2” – 1,15 milioane de lei. În acelaşi timp, şi Pietrisom SRL, care deţine cariera Slobodca-1, dar care nu are niciun litigiu cu autorităţile, va plăti anual în bugetul municipal 1,5 milioane de lei.

Amintim că,  în primăvara anului 2016, Primăria şi CM Orhei a revendicat în instanţă retragerea dreptului de folosință a terenului, de la Ivanos SRL, iar apoi  şi de la Ordonatcom SRL. Unele perioade de timp, cele două cariere au fost forţate să îşi sisteze activitatea. La acel moment, proprietarii exploatărilor închise denunțau  șantaj şi chiar  tentative de preluare a afacerilor de către autorităţile locale, dirijate de primarul Ilan Shor.

Acest subiect a  fost reflectat  mai pe larg în investigaţia jurnalistică “Războiul pietrei la Orhei”,  publicată la începutul anului trecut.

 


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/razgandire-carierele-de-piatra-nu-vor-mai-fi-intoarse-orasului-ce-a-decis-puterea-din-orhei/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19