Select your Top Menu from wp menus

Războiul din Ucraina: Patru principii ale lui  Xi, puse în fața lui  Sholz, și tălmăcite  de  un expert de la Kiev

Cancelarul german, Olaf Sholz, se află în China, unde  s-a întânit cu președintele Xi Jinping.

 După cum se anunța,  cei doi au discutat și despre războiul din Ucraina.

Directorul Insitutului de Politică din Ucraina , Ruslan Bortnic, explică  ce anume  i-a spus gazda oaspetelui său european.

Potrivit lui Bortnic, președintele chinez a formulat patru principii, pentru  preveni ieșirea de sub control a situației din Ucraina:

Principiul 1.

 Trebuie să acordați atenție prioritară susținerii păcii și stabilității și să vă abțineți de la căpătarea beneficiilor meschine.

În limbaj simpu, a tălmăcit  expertul, Xi a spus  că voi, europenii,   trebuie să  încetați să extrageți foloase din  război – fie pe seama  diferitor  intermedieri energetice, când unele și aceleași resurse – gazele, petrolul, carburanții se vând pe piețele din Occident; fie pe seama câștigurilor din invesțițiile în complexul militar industrial.

Înavuțindu-vă pe seama războiului, voi puneți în pericol stabilitatea, afirmă China.

Principiul 2.

Trebuie să răcoriți situația, dar nu să puneți gaz pe foc, a spus președintele Xi.

Se are în vedere, explică Bortnic, că retorica trebuie să fie mai mult despre pace și nu despre război. Dar și  livrarea armamentului în zona de conflict doar adaugă gaz pe foc.

Principiul 3

Trebuie să creați condiții pentru restabilirea păcii și să vă abțineți de la creșterea continuă a tensiunilor.

Ceea ce înseamnă, în tălmăcrea expertului – Haideți să pregătim negocierile de pace și să evităm acțiunile care duc la extinderea războiului,  nomenclaturii armamentului și locurilor de război.

Principiul 4.

Trebuie să micșorați influența asupra economiei mondiale și să nu subminați lanțurile industriale globale și lanțurile de livrare.

Potrivit ”traducerii” lui Ruslan Bortnic, asta înseamnă – renunțarea la sancțiuni,  politica protecționistă, limitarea comerțului și măsurile de  izolare.

La această întâlnire, și Olaf Sholz  făgăduise că va vorbi despre pace, amintește expertul. Cu toate că această retorică este îndreptată în primul rând către consumatorul intern din Germania, dar și din toată lumea, care urmărește cu atenție cea de-a doua întânire a președintelui chinez și cancelarului german, din ultimii ani.  

Asta, pe fundalul situației interne deloc pozitive, care s-a creat în statul condus de Sholz, menționează expertul de la Kiev.