Select your Top Menu from wp menus

Răsturnare de situație. Carnetele de muncă nu au fost eliminate

Proiectul de lege, prin care s-a propus crearea unei platforme unice de raportare online și eliminarea carnetelor de muncă, a trecut de Parlament, însă preverile în privința carnetului au fost excluse din document, scrie bizlaw.md. Acest lucru a fost făcut, deoarece nu există un mecanism alternativ de evidență și justificare a activității profesionale. O recomandare de excludere a prevederilor a venit din partea Centrului Național Anticorupție, iar amendamentul, prin care s-au exclus prevederile, a fost formulat de Direcția juridică a Secretariatului Parlamentului, care a fost accept de plen la votul în lectură finală.

În avizul CNA, se menționează că operarea modificărilor poate determina un vid legislativ și ar crea riscuri de corupție aferente procesului justificării de către salariat a experienței profesionale. Și asta în special pentru accederea în anumite profesii ce stabilesc vechimea generală și specială sau alte cerințe specifice, întrunirea cărora poate fi determinată din conținutul carnetului de muncă sau calculării vechimii în muncă pentru stabilirea ulterioară a unor drepturi pecuniare.

Prin urmare, CNA a recomandat revizuirea oportunității amendamentelor, iar o eventuală acceptare a acestora ar putea fi făcută doar în contextul suplinirii proiectului cu un mecanism alternativ, credibil și sigur de evidență a activității de muncă a salariaților.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/rasturnare-de-situatie-carnetele-de-munca-nu-au-fost-eliminate/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19