Dezinformarea și informarea greșită pe subiectul COVID-19 continuă să prolifereze în întreaga lume, având consecințe potențial dăunătoare pentru sănătatea publică și pentru comunicarea eficientă pe timp de criză. În UE și în alte regiuni, mesaje de dezinformare coordonate încearcă să blameze minoritățile vulnerabile ca fiind cauza pandemiei și să încurajeze neîncrederea în capacitatea instituțiilor democratice de a oferi reacții eficiente. Unii actori susținuți de stat încearcă să exploateze criza de sănătate publică pentru a promova interese geopolitice, adesea punând la îndoială în mod direct credibilitatea față de Uniunea Europeană și partenerii săi.
- Pe plan global. Numărul afirmațiilor conform cărora UE se dezintegrează în fața COVID-19 este în creștere pe rețelele de socializare în toate regiunile analizate. Printre conținuturile legate de COVID-19 publicate de RT și Sputnik, articolele ce conțin relatări conspirative precum că „virusul a fost creat de om”, răspândite intenționat, de obicei au o mai mare popularitate decât alte subiecte.
- UE. Dezinformarea și sfaturile false de sănătate cu privire la COVID-19 continuă să circule pe rețelele de socializare, în contradicție cu recomandările oficiale ale OMS și politicile interne ale platformelor online. De exemplu, Sputnik Deutschland promovează pe Facebook și Twitter afirmația că „spălarea mâinilor nu ajută”. Există cercetări care dovedesc că platformele online continuă să monetizeze dezinformarea și teoriile conspirative, legate de COVID.
- Africa. Campaniile de instigare la ură împotriva grupurilor sociale și etnice se derulează viral în unele țări. Comunicarea proactivă a Chinei cu privire la furnizarea de suport creează provocări de reputație pentru alți donatori.
- China. Mass-media de stat și oficialii guvernamentali promovează teorii despre originea COVID-19 care nu au fost dovedite. Presa chineză evidențiază recunoștința unor lideri europeni ca răspuns la ajutorul chinezesc.
- Orientul Mijlociu și Africa de Nord (OMAN). Daesh încurajează militanții să exploateze haosul și confuzia în jurul COVID-19, prezentând pandemia ca un „chin dureros” împotriva „națiunilor cruciate”. Regimul sirian folosește COVID-19 pentru a ataca sancțiunile UE. Statele membre ale UE sunt prezentate ca fiind incapabile să se ajute reciproc sau că fură resurse destinate utilizării locale.
- Rusia. Peste 150 de cazuri de dezinformare pro-Kremlin despre COVID-19 au fost înregistrate în baza de date EUvsDisinfo (începând cu 22 ianuarie). Presa rusească controlată de stat și-a schimbat atenția pentru a evidenția pregătirea Rusiei de a face față pandemiei. Ajutorul rus acordat Italiei a fost mediatizat pe larg.
- Turcia. Informațiile false și distorsionate privind sănătatea continuă să circule pe scară largă pe rețelele de socializare, în timp ce răspândirea COVID-19 stimulează tot mai mult discursurile anti-UE și criticile față de UE.
- Balcanii de Vest. Teoriile conspirative care sugerează că virusul este o armă biologică americană sau un pretext pentru o invazie străină continuă să fie o tendință. Criza COVID este legată de un subiect vehiculat, conform căruia UE „întoarce spatele” Balcanilor de Vest.
- În detalii: dezinformare și propagandă la subiectul COVID
(20–27 martie)
Dezinformare în jurul subiectului COVID-19
Sfaturi false despre sănătate și dezinformarea continuă să călătorească departe pe rețelele de socializare. În Turcia, remedii false, precum „consumul de alcool pur” sau ideea că „genele turcești sunt imune la virus”, continuă să circule pe platformele online. Cei care se ocupă de verificarea datelor în vecinătatea de est și de sud, în Balcanii de Vest au raportat volume inedite de dezinformare și teorii conspirative despre virusul „creat de om” și „leacurile miraculoase”, cu efecte potențial devastatoare asupra sănătății publice și coeziunii sociale. Un astfel de conținut continuă să circule pe larg și în statele membre ale UE. Prin intermediul presei de stat și al rețelelor de socializare, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a reiterat, în această săptămână, că „de facto nu există o epidemie în Rusia”, iar jurnaliștii ruși independenți își exprimă îngrijorarea că autoritățile ar ascunde datele reale legate de epidemie. O investigație desfășurată de ProPublica a depistat o rețea de conturi Twitter false și expropriate originare din China, care erau utilizate pentru a răspândi dezinformarea despre COVID-19.
În spațiul informațional chinez există încercări de a sugera, de exemplu, că virusul a fost adus la Wuhan de către personalul militar american sau că și-ar fi putut avea originea în Italia. În Muntenegru, măsurile de urgență ale guvernului au fost prezentate de unii actori ca fiind direcționate către Biserica Ortodoxă Sârbă.
Subiecte ce vizează Uniunea Europeană
“UE nu face față pandemiei; Uniunea urmează să intre în colaps”: subiectul este promovat de: surse pro-Kremlin, unele guverne, surse/rețele interne din statele membre, țările din Parteneriatul Estic, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, Balcanii de Vest, țările Africii. În regiunea OMAN, de exemplu, este pe larg promovată idea că UE “se destramă” în fața COVID-19.
„UE este egoistă și își trădează propriile valori” – ideepromovată de surse pro-Kremlin, de mai multe rețele/surse interne din statele membre ale UE, țările Parteneriatului Estic, regiunea MENA, Balcanii de Vest și țările africane. În Ucraina, de exemplu, mesaje catastrofale despre prăbușirea iminentă a UE au fost combinate cu descrierea Ucrainei ca un „stat eșuat”, care a fost „abandonat de aliații săi europeni”.
„Rusia și China sunt țările responsabile”: mass-media pro-Kremlin s-a concentrat în special pe ajutorul rusesc acordat Italiei, proclamând că „Rusia ajută Italia, iar UE – nu”. Mesajul pare să rezoneze cu audiențele din interior: mai multe videoclipuri circulă pe Instagram în italiană, ce arată persoane care înlocuiesc steagul UE cu drapelul rusesc sau afișează vehicule militare rusești pe străzile italiene.Canalul TV controlat de stat Rossia 1 prezintă cu o doză de sarcasm informația despre convoaie militare rusești care circulă pe “drumurile NATO”. Surse pro-Kremlin au prezentat, de asemenea, „Proiectul global” chinez ca fiind superior UE. Canalele mass-media și rețelele de socializare chineze controlate de stat au promovat vehement ideea că modelul chinez de abordare a COVID-19 este unul superior și au evidențiat exprimarea de recunoștință globală pentru furnizarea ajutorului oferit de chinezi, inclusiv pentru Italia. Mai mulți experți polemizează despre faptul că, pe lângă crearea unei mai bune imagini internaționale, scopul general al Chinei este de a menține stabilitatea socială la ei acasă.
“UE explorează criza pentru a-și înainta propriile interese”. Acest subiect a fost mai puțin proeminent, dar totuși promovat în mai multe regiuni analizate. În Georgia, surse care citează KG Osetia de Sud au afirmat că, sub pretextul pandemiei, Tbilisi încalcă „granița” cu Osetia de Sud cu ajutorul Misiunii de Monitorizare a Uniunii Europene în Georgia. În Siria, regimul a promovat ideea că, prin respectarea sancțiunilor, UE și SUA subminează răspunsurile umanitareși medicale la COVID-19. De asemenea, RT pretinde că Căștile Albe (o țintă directă a dezinformării pro-Kremlin) utilizează pandemia pentru a continua agenda de schimbare a regimului coaliției americane în Siria. În Kosovo obține pondere ideea că „criza dezvăluie părtinirea pro-sârbă a UE”.
- Platforme on-line
Toate platformele și-au concentrat eforturile pentru a crește vizibilitatea OMS și a altor conținuturi autoritare pe subiecte de sănătate. Într-o mișcare fără precedent, toate platformele majore și-au ajustat politicile de conținut ca răspuns la COVID-19. Facebook, de exemplu, a anunțat că acum va elimina „afirmațiile care sunt concepute pentru a descuraja tratamentul sau luarea măsurilor de precauție adecvate”. Cu toate acestea, există mai multe provocări fundamentale cu privire la noile restricții de conținut, în special în ceea ce privește transparența raționamentului și aplicarea regulilor. Totuși, platformele majore continuă să monetizeze dezinformarea și conținutul dăunător despre pandemie (inclusiv site-urile de dezinformare pro-Kremlin), de exemplu prin găzduirea de reclame online pe pagini care prezintă în mod eronat migranții drept cauză a răspândirii virusului, sau prin promovarea remediilor false ori răspândirea teorii conspirative despre virus.
- Libertatea presei
- Turcia a lansat proceduri legale împotriva a 316 utilizatori de rețele de socializare, acuzându-i de instigare la ură și dușmănie, răspândind îngrijorarea cu privire la COVID-19.
- Kremlinul comandă platformelor de internet din țară să înlăture ”știrile false” despre COVID-19. Acest lucru urmează după anterioarele eforturi ale Kremlinului de a împiedica site-urile de internet independente și declarațiile Președintelui Putin precum că Rusia este vizată prin știri false din străinătate.
- Corespondenta publicației The Guardian în Egipt a fost forțată să părăsească țara, după ce a scris despre un studiu științific ce arată că cifrele relatate de guvern despre COVID-19 nu erau exacte.
- Autoritățile chineze continuă să controleze subiectul pandemiei. Reporterii fără frontiere (RFF) au apreciat că fără „controlul și cenzura impusă de autorități”, mass-media chineză ar fi informat publicul mult mai devreme despre gravitatea epidemiei, salvând mii de vieți și, eventual, evitând actuala pandemie.
sursa: https://euvsdisinfo.eu/