Select your Top Menu from wp menus

Raportul naţional de evaluare universală a drepturilor omului trebuie completat, opinii

Proiectul Raportului naţional al Republicii Moldova privind evaluarea periodică universală a drepturilor omului, care urmează să fie examinat la Geneva în toamna anului curent, trebuie completat. Reprezentanţii societăţii civile au menţionat, în cadrul unei consultări publice pe marginea documentului, că în proiect trebuie introduse informaţii detaliate despre mass-media, lupta împotriva torturii şi evenimentele din 7 aprilie 2009, transmite IPN.

Şeful Departamentului advocacy, publicaţii şi dezvoltare organizaţională al Asociaţiei Presei Independente, Ion Mazur, a menţionat că doar 15-20% din ceea ce se conţine în programul de guvernare este inclus în draftul acestui raport. Autorii au acordat mai mult de jumătate din capitolul care se referă la mass-media realizărilor în domeniul minorităţilor naţionale, deşi există şi alte probleme importante.

„Menţionaţi că 70-80% din televiziunile din străinătate penetrează teritoriul Republicii Moldova şi nimic nu spuneţi despre propagandă şi manipulare ale altor state pe teritoriul Moldovei. Aceasta este foarte grav. Acum a fost adoptat Codul audiovizualului în prima lectură, dar în acest raport menţionaţi doar un singur moment – că a fost modificat un singur articol privind micşorarea numărului de licenţe. Deci, sunt foarte multe carenţe”, a remarcat Ion Mazur.

Reprezentantul Asociaţiei Promo-LEX, Dumitru Slusarenco, a menţionat că în proiect lipseşte reflecţia fenomenului torturii în instituţiile psihiatrice, deşi fiecare raportor specializat pe aceste instituţii a atras atenţia că în acestea oamenii sunt supuşi la rele tratamente. „Cred că ar fi oportun de inclus date la acest aspect şi pot să dau sugestii: modul de investigare a infracţiunilor sau a relelor tratamente în instituţiile psihiatrice este o problemă foarte gravă la care trebuie de atras atenţia şi lipsa unui mecanism eficient de plângeri”, a declarat Dumitru Slusarenco.

Ion Guzun de la Centul de Resurse Juridice a menţionat că în acest raport s-ar merita să se scrie despre faptul că unii procurori şi avocaţi, care au fost implicaţi în evenimentele de la 7 aprilie 2009 au fost avansaţi în funcţii. În raport trebuie inclus și faptul că instituţiile de drept nu au făcut o anchetă eficientă în ceea ce priveşte persoanele de rang înalt implicate în evenimentele din 7 aprilie. „Cred eu că nu s-a răspuns la mai multe recomandări în legătură cu 7 aprilie 2009”, a notat Ion Guzun.

Raportul naţional al Republicii Moldova privind evaluarea periodică universală a drepturilor omului conţine informaţii din 14 domenii, printre care: cadrul legislativ, politici în domeniul drepturilor omului, domeniul obligaţiilor internaţionale, nediscriminarea, minorităţile naţionale, dreptul la educaţie etc. Raportul urmează a fi examinat la Geneva, în perioada 31 octombrie – 11 noiembrie anul curent, în cadrul sesiunii a 26-a a grupului de lucru privind UPR (Universal Periodic Review). Primul raport al Republicii Moldova a fost examinat la cea de-a 19-a sesiune a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, în octombrie 2011, şi a rezultat cu 122 recomandări în domeniu, formulate de către delegaţiile statelor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/raportul-national-de-evaluare-universala-a-drepturilor-omului-trebuie-completat-opinii/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19