Select your Top Menu from wp menus

Raport UE: Conspiraţiile şi dezinformările dinspre Rusia şi China privind COVID-19 pot pune în pericol viaţa oamenilor

Actori “oficiali şi susţinuţi de stat” din Rusia şi China vizează, prin acţiuni de dezinformare şi “naraţiuni conspirative” despre COVID-19, publicul din Uniunea Europeană şi din vecinătatea sa, relevă un nou raport al diviziei EastStratcom a Serviciului European de Acţiune Externă, care se ocupă cu combaterea ştirilor false şi a dezinformării.

Raportul, consultat de Politico Europe, afirmă că “sursele oficiale, mass-media şi canalele de socializare controlate de stat au desfăşurat o campanie coordonată promovând informaţii false despre sănătate”.

Potrivit raportului, sunt afectate în special “pieţele media mai mici din interiorul şi în afara UE”, unde “companiile de tehnologie se confruntă cu stimulente mai mici de a lua contra-măsuri adecvate”.

Dezinformarea care provine din China pare să aibă ca scop îmbunătăţirea imaginii ţării.

“China a continuat să desfăşoare o campanie globală de dezinformare pentru a devia vina pentru izbucnirea pandemiei şi îmbunătăţirea imaginii sale internaţionale”, se arată în raport, precizându-se că Beijing-ul operează atât cu tactici ascunse, cât şi evidente.

Autorii raportului spun că informaţiile false despre pandemie au deja un impact. “Un număr tot mai mare de dovezi sugerează că dezinformarea legată de coronavirus poate avea impact direct asupra sănătăţii şi securităţii publice”, au scris ei.

Task force-ul East Stratcom pentru combaterea dezinformării şi propagandei al Servicului European pentru Acţiune Externă a depistat deja peste 300 de cazuri de propagandă şi dezinformare venite dinspre Rusia în ultimele săptămâni cu privire la coronavirus.

Cele mai recente tendinţe conspiraţioniste privind COVID-19 susţin că o vaccinare forţată va injecta nano cip-uri în corpul uman sau că epidemia de coronavirus este fabricată de către mass-media.

Task force-ul East Stratcom avertizează că aceste acţiuni de dezinformare pro-Kremlin pot pune în pericol viaţa oamenilor.

sursa: tvrmoldova.md