Raport Promo-LEX: În primul tur al campaniei electorale concurenții au comis încălcări în număr îngrijorător de mare DOCUMENT


164 întâlniri ale candidaților electorali cu alegătorii, 70 concerte, 42 cazuri de împărțire a cadourilor electorale și 39 de cazuri de folosire a resurselor publice – acestea sunt principalele încălcări relevate în cel de al treilea Raport al Misiunii de Observare a Alegerilor, prezentat, astăzi, de Promo-LEX. Raportul reflectă parcursul procesului electoral din Republica Moldova în perioada 21 mai – 10 iunie 2015, în baza constatărilor efectuate de observatorii Promo-LEX.

Potrivit raportului Asociației Promo-LEX, în timpul campaniei electorale pentru Alegerile locale generale din 14 iunie 2015, a fost constatat un număr îngrijorător de mare a încălcărilor comise de actorii electorali.

„Actorii electorali s-au trezit parcă din hibernare. Astfel, am constatat că 10 partide, un bloc electoral și zeci de candidați independenți au organizat diverse activități de agitație. Comparativ cu perioada de raportare anterioară, în care doar câțiva concurenți s-au manifestat la capitolul dat, de această dată atestăm o creștere spectaculoasă a numărului de activități electorale. Concurenții au utilizat tradiționalele lansări de campanii electorale, întâlniri cu alegătorii, concerte electorale, distribuirea publicității promoționale, publicitatea stradală și în mass-media, organizarea activităților sportive, amplasarea corturilor de agitație electorală, etc.”, a afirmat Aliona Onofrei, analistul electoral al Misiunii de Observare Promo-LEX

De asemenea, Promo-LEX a stabilit că, din toți concurenții electorali doar 16 au depus rapoarte financiare la CEC, iar 15 au indicat venituri și cheltuieli. Potrivit observatorilor, 1554 cetățeni au contribuit, în perioada de raportare, cu fonduri la bugetele de campanie ale partidelor politice și a blocurilor electorale. Aceștia au donat aproximativ 36,88 milioane lei. Rămân în continuare neclare sursele de finanțare indicate drept cotizații de membru.

„În total concurenții electorali au raportat la CEC 51,21 mln. lei, 76% din cheltuielile declarate fiind pentru publicitate. Totodată, nici un concurent electoral n-a reflectat cheltuieli la capitolul recompense. Cele mai mari cheltuieli raportate au fost prezentate de PDM – 17,30 mln. lei, ceea ce constituie 29,21% din plafonul maxim stabilit”, a menționat Pavel Postica, șeful Misiunii de Observare Promo-LEX.

Observatorii Promo-LEX au constatat că asigurarea logistică a secțiilor de votare rămâne o problemă serioasă. Totodată, deși au fost raportată organizarea de către Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) a 33 seminare pentru funcționarii electorali, numărul persoanelor instruite rămâne în continuare redus.

Acesta este ultimul raport de monitorizare al Promo-LEX din primul tur al Alegerilor Locale Generale 2015. Următorul raport va fi publicat pe 26 iunie 2015, în ajunul celui de al doilea tur de scrutin.

Raport 3_FINAL Promo Lex

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

2 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

4 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago