Select your Top Menu from wp menus

Raport despre Moldova: “Tortura este o practică obișnuită în secțiile de poliție, iar corupția avocaților, judecătorilor și medicilor care efectuează expertizele medicale agravează situația”

Deținuții din Republica Moldova, inclusiv cei din regiunea transnistreană, se află într-o situație precară. Condițiile de detenție sunt deplorabile, deținuți și familiile lor sunt supuși în mod constant presiunilor și extorcărilor, iar tortura este o practică obișnuită și nu se pedepsește.

Acestea sunt concluziile misiunii Federației Internaționale pentru Drepturile Omului (FIDH) prezentate într-un raport lansat astăzi la Chișinău cu susținerea organizației membre FIDH din Republica Moldova, Promo-LEX. FIDH a mandatat o delegație să viziteze trei penitenciare din Republica Moldova, să culeagă mărturii ale victimelor și foștilor deținuți din închisorile din Tiraspol, capitala regiunii transnistrene, și să se întâlnească cu experți din societatea civilă și reprezentanți ai autorităților responsabile din Republica Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană.

Violențele izbucnite după alegerile din anul 2009 și arestările aleatorii ale protestatarilor au scos la iveală problemele grave ale Moldovei în ceea ce privește tratamentul inuman și degradant. Cazurile de tortură și rele tratamente încă nu au fost investigate. În ultimii ani, Republica Moldova a luat măsuri pentru a crea o atmosferă de siguranță în secțiile de poliție, a adoptat o serie de legi, a ratificat tratate internaționale și a numit un Ombudsman pentru tortură. În pofida acestor eforturi, rămân multe de făcut, în special în ceea ce privește accesul la justiție și a condițiile de detenție.

“Tortura este o practică obișnuită în secțiile de poliție”, a declarat dl Artak Kirakosyan, un membru al delegației FIDH. “Iar corupția avocaților, judecătorilor și medicilor care efectuează expertizele medicale agravează situația”, a adăugat dl Kirakosyan, care a prezentat astăzi raportul misiunii în cadrul unei mese rotunde ce a întrunit reprezentanți ai autorităților și societății civile din Chișinău.

“În linii generale, plângerile privitor la cazurile de tortură sunt examinate în foarte puține cazuri. În anul 2012, doar 14 la sută din cazurile de tortură declarate au fost investigate”, a adăugat Pavel Positca, Director de program, Asociației Promo-LEX.

Condițiile din închisorile vizitate s-au dovedit a fi foarte dure. Extorcările sunt la ordinea zilei, iar violențele aplicate deținuților dar și cele dintre deținuți creează o atmosferă de frică. Cererile de transfer în alte penitenciare sau de schimbare a celulei sunt rareori acceptate. Gardienii acuzați de abuz împotriva deținuților primesc pedepse minime.

În Transnistria, condiiile sunt încă mai deplorabile. Autoritățile de facto transnistrene refuză să recunoască existența unor probleme din domeniul drepturilor omului

sursa: promolex.md


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/raport-despre-moldova-tortura-este-o-practica-obisnuita-in-sectiile-de-politie-iar-coruptia-avocatilor-judecatorilor-si-medicilor-care-efectueaza-expertizele-medicale-agraveaza-situatia/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19