Situația din Moldova este deosebit de îngrijorătoare, cu un declin vizibil a tuturor indicatorilor importanți. Afirmația se conține într-un raport al Comisiei Europene, în care sunt prezentate evoluțiile țărilor care beneficiază de regimul liberalizat de vize cu UE.
Potrivit documentului, care a fost publicat la sfârșitul anului trecut refuzurile de trecere a frontierei pentru deținătorii de pașapoarte moldovenești au crescut cu 71%, cazurile de ședere ilegală în UE au crescut cu 89%, iar cererile de azil ale cetățenilor moldoveni s-au dublat aproape de la 2015. În același timp, rata de acceptare a solicitanților de azil a scăzut de la 11 la 2% spune.
Numărul moldovenilor aflați ilegal în UE a crescut de la 2245 în 2015 la 7660 în 2016 și a urcat cu încă 40% în primele șase luni ale anului 2017.
Potrivit raportului în Moldova sunt consemnate întârzieri grave și ingerințe politice în măsurile anticorupție și de combatere a spălării banilor, care fac parte, de asemenea, din cerințele privind liberalizarea vizelor.
Comisia Europeană avertizează că lipsa de progres, mai ales în lupta împotriva corupției la nivel înalt, pune în pericol îndeplinirea acestor cerințe și solicită „acțiuni imediate”, inclusiv o nouă legislație împotriva spălării banilor și asigurarea independenței Autorității Naționale de Integritate și Agenția de recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI). Raportul impune retragerea așa-numitului „pachet de favorizare a mediului de afaceri” și „legea liberalizării a capitalului” considerate a fi dăunătoare și care slăbăesc efortul anticorupție și puterile Centrului Național Anticorupție din Moldova.
UE consideră necesară extinderea mandatului ARBI pentru combaterea infracțiunilor precum drogurile și traficul de ființe umane, care în prezent nu țin de competența agenției.
S-au înregistrat îmbunătățiri limitate în domeniul securității și al ordinii publice, iar crima organizată rusească transformă Moldova într-o țară de tranzit pentru spălarea banilor și o poartă pentru capitalul ilegal spre UE. Agenția de poliție a UE avertizează că grupurile criminale din Moldova reprezintă o „amenințare substanțială” pentru creșterea traficului de droguri și a tutunului și își extind operațiunile din Polonia în Franța și din Austria în Germania.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…