Rapoartele Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) şi Ministerului Justiţiei privind concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău au fost plasate pe pagina oficială a Guvernului. CNA recomandă iniţierea procedurii de anulare a contractului de concesiune pe motiv că în anii 2013 – 2015 compania investitoare nu a făcut investiții proprii în dezvoltarea Aeroportului.
CNA afirmă că procesul de concesionare nu a fost transparent, iar hotărîrea Guvernului privind darea în concesiune s-a făcut fără avizul „mai multor organizaţii interesate, precum Ministerul Transportului şi Infrastructurii Drumurilor, MAI, SIS”. Reviziile efectuate de către Inspecţia Financiară a Ministerului Finanţelor au constatat că firmele investitoare nu au făcut investiții proprii în dezvoltarea Aeroportului, ci au folosit banii proveniți din activitatea serviciilor aeroportuare, se arată în raportul CNA.
Potrivit acestuia, compania „Avia Invest” a făcut donaţii în sumă de 9,3 milioane de dolari SUA Clubului de Fotbal „Milsami”.
Ministerul Justiţiei menţionează că o posibilă soluţie „ar fi iniţierea procedurii de renegociere şi de modificare a contractului de concesiune”. O posibilă decizie ar urma să fie luată la „o fază mai avansată de analiză”, luînd în considerare faptul că CNA „doar a iniţiat şi desfăşoară urmărirea penală pe marginea concesionării Aeroportului”.
Ministerul recomandă să fie formată o comisie de monitorizare a îndeplinirii prevederilor contractului de concesiune. Procedura ce urmează a fi respectată în aceste cazuri este rezolvarea pe cale amiabilă a litigiului. Ministerul Justiţiei mai sugerează Guvernului să evalueze riscurile unui eventual litigiu în instanţă de arbitraj internaţional ce ar putea fi iniţiat de asociaţii „Avia Invest”.
Guvernul a format un grup de lucru care urmează, în timp de patru săptămîni, să evalueze premisele legale, etapele de implementare și consecințele rezilierii acordului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău. Asupra acestui subiect s-au expus mai multe entități printre care Comisia pentru monitorizarea implementării contractului de concesiune, grupul de lucru instituit de premierul Gaburici, Ministerul Justiției, precum și un alt grup de lucru mixt, creat în baza dispoziției prim-ministrului Valeriu Streleț. „Toate aceste concluzii vor fi puse cap la cap și vor fi luate deciziile în interesele Republicii Moldova”, a declarat astăzi Streleţ.
Reprezentanții companiei „Avia Invest” au declarat ieri, în cadrul unui briefing, că aceasta își respectă angajamentele și obligațiunile asumate prin semnarea contractului de concesiune, informează Moldpres.