Select your Top Menu from wp menus

R. Moldova, printre campionii din regiune la evaziunea fiscală

R. Moldova este printre campionii din regiune la evaziunea fiscală, cu o pondere în PIB de 33%, susţine economistul Iurie Gotișan, citat de Ziarul National.

Expertul a declarat în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic” că evaziunea fiscală este un fenomen generalizat în R. Moldova, are rădăcini adânci și este nevoie de măsuri radicale pentru contracararea lui.

„Autorităţile statului arată că evaziunea are o pondere de 18-20% din PIB (puţin peste 25 de miliarde de lei. Adică, aproape 1,2 miliarde de euro). Însă, pe de altă parte, unele centre de cercetare si analiză afirmă că evaziunea fiscala are o pondere de o treime din PIB, echivalentul a 40 de miliarde de lei sau peste 2 miliarde de euro. O sumă imensă care se traduce prin pierderi de cel puțin 10-15 miliarde de lei pentru bugetul de stat”, a explicat Gotișan.

Evitarea fiscului este de fapt zona care arată deficiențele societății moldoveneşti: hoţie, legături nepermise între stat şi domeniul privat, lipsa de onestitate a multor funcţionari publici de rang înalt. Este vorba de cazurile răsunătoare de la vamă sau fisc ce developează sistemul corupt şi capturat.

„Neplata contribuţiilor către organul fiscal, în visteria statului, de la o simplă vulcanizare până la mari întreprinderi, „Moldtelecom”, „Franzeluţa” sau „Moldovagaz”, care au fost deseori titrate în știri, depistându-se cazuri de evaziune fiscală care generează „găuri” enorme la buget. Or, contrabanda cu tot felul de produse prin Transnistria, care este considerată „gaura neagră” a economiei moldovenești, fie produse de tutungerie, alcool sau alte mărfuri de larg consum, iar lasă bugetul fără venituri estimate la peste un miliard de lei”, a mai spus Gotișan.

În concluzie, economistul a precizat că multitudinea obligaţiilor pe care legea fiscală le impune plătitorilor de taxe şi mai ales povara acestor obligaţii au dus dintotdeauna la stimularea ingeniozităţii contribuabililor în a inventa procedee diverse de eludare a obligaţiilor fiscale.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/r-moldova-printre-campionii-din-regiune-la-evaziunea-fiscala/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19