În Republica Moldova astăzi este marcată Ziua Memoriei și Recunoștinței și se împlinesc 32 de ani de la începutul conflictului de pe Nistru, comunică MOLDPRES.
Cu acest prilej, la Chișinău a avut loc o ceremonie solemnă cu participarea conducerii țării. Șeful statului, Maia Sandu și speakerul, Igor Grosu au depus flori la monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul Memorial „Eternitate”.
„În fiecare an, începutul de primăvară în țara noastră este umbrit de amintirea dureroasă a unui conflict armat cumplit ce a curmat sute de vieți și a frânt alte mii de destine. Azi, de Ziua Memoriei și Recunoștinței, vorbim de cei răniți și schilodiți, de copiii care au rămas orfani, de văduvele care și-au pierdut soții sau de părinții care au fost nevoiți să-și înmormânteze, înainte de vreme, fiii care s-au sacrificat pentru patria noastră – Republica Moldova. Ne închinăm în fața eroilor din acele zile și săptămâni în care liniștea și buna înțelegere de pe meleagurile noastre au fost zdruncinate de zgomotul asurzitor al gloanțelor și al obuzelor. Se spune că timpul vindecă rănile. Dar societatea noastră poartă încă o rană adâncă, pe care simpla trecere a timpului nu o poate vindeca. Păstrând memoria luptelor de la Nistru din anul 1992, ne asumăm solemn să nu admitem niciodată repetarea acelei tragedii. Și chiar dacă mai există forțe care încearcă în continuare să sădească neîncredere și discordie între noi, o spun, clar și răspicat: nu vor reuși – nici acum, nici pe viitor! Oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului nu au ce împărți. Indiferent că trăiesc la Chișinău sau Tiraspol, la Bălți sau Tighina, la Comrat sau Taraclia, oamenii din Moldova prețuiesc, mai mult decât oricând, pacea și libertatea! Le mulțumesc tuturor celor care se asigură că azi, în țara noastră, este ordine și liniște. Suntem recunoscători fiecărui polițist, carabinier, salvator, pompier, fiecărui militar – general, colonel, maior, căpitan, locotenent, plutonier, sergent, caporal sau soldat, pentru dragostea de neam, pentru sacrificii și pentru că veghează la siguranța noastră a tuturor. De când războiul bântuie țara vecină Ucraina, chiar la granița noastră, efortul vostru este cu atât mai prețios. Republica Moldova se află astăzi într-un moment de răscruce. Decizia privind deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană reprezintă pentru țara noastră o șansă istorică de a ne uni, cu toții, în jurul unui proiect de țară care să asigure un viitor în pace și prosperitate pentru oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului – indiferent de limba pe care o vorbesc sau de comunitatea căreia îi aparțin. Doresc, totodată, să le mulțumesc veteranilor pentru că transmit, zi de zi și an de an, tinerei generații, lecția de neprețuit a iubirii față de libertate și neam. Acești oameni și-au riscat viața și sănătatea pentru țară, iar datoria noastră, chiar și în vremuri grele, este să le fim alături, mereu recunoscători. Să învățăm de la dumneavoastră lecția importantă a demnității, a curajului în fața răului și a devotamentului. Anume aceste valori fac puternic un neam”, a opinat Maia Sandu.
Pe 2 martie, tradițional, în mai multe biserici au loc slujbe de pomenire a celor căzuți în timpul conflictului armat, depuneri de flori la monumentele şi cimitirele eroilor.
Conflictul din regiunea transnistreană a izbucnit pe 2 martie 1992. Încetarea focului a avut loc la 21 iulie 1992, după semnarea unui acord dintre Republica Moldova şi Federația Rusă. La război au participat aproximativ 28 de mii de combatanți, militari și rezerviști ai Armatei Naționale, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului de Informații şi Securitate, sute de voluntari și civili. Și-au pierdut viața circa patru sute de cetățeni, iar aproape 1200 au fost răniți. Acest conflict s-a soldat și cu persoane dispărute, inclusiv din rândul populației civile.
În 2010, Parlamentul R. Moldova a instituit data de 2 martie ca fiind Ziua comemorării eroilor căzuți în războiul din 1992 pentru apărarea integrității teritoriale şi independenței țării. Ulterior, deputații au decis să redenumească Ziua memoriei, în Ziua memoriei și recunoștinței.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…