Directorul Executiv al Organizaţiei de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului a Republicii Moldova, Denis Jelimalai, a declarat miercuri că suma totală a investiţiilor străine directe atrase în cei 20 de ani de independenţă a Republicii Moldova este de 3,1 miliarde de dolari.
Recordul investiţiilor străine directe a fost stabilit în anul 2008 – peste 700 de milioane de dolari, după care acestea au scăzut drastic odată cu criza economică mondială şi criza politică de la Chişinău, dar sunt în creştere de la an la an. În anul 2011 în Republica Moldova au venit investiţii de 217 milioane de dolari, cu 40% mai mult decât în 2010. Republica Moldova are un potenţial bun de atragere a investiţiilor străine datorită acordurilor de liber schimb cu spaţiul CSI şi cu Uniunea Europeană, dar o condiţie pentru investitorii străini este şi stabilitatea macroeconomică, precum şi cea politică, a declarat Jelimalai, precizând că autorităţile întreprind măsurile necesare pentru a îmbunătăţi situaţia în acest sens.
În aceste zile la Chişinău se desfăşoară un forum investiţional internaţional cu participarea statelor membre ale CEFTA (Central European Free Trade Agreement). Relaţiile comerciale şi investiţiile din aceste state sunt foarte mici, iar Republica Moldova a prezentat domeniile cele mai atractive, a menţionat Denis Jelimalai. Directorul executiv al Organizaţiei de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului (MIEPO), Denis Jelimalai, a făcut miercuri primele constatări cu referire la Forumul investiţional internaţional “Moldova – CEFTA – UE: Dialog, Comerţ, Investiţii”, care se desfăşoară în perioada 29-30 mai la Chişinău. Denis Jelimalai a considerat drept un succes al organizatorilor faptul că la forum au venit circa 200 de reprezentanţi atât din ţările-membre ale Acordului de Comerţ Liber în Europa Centrală, cât şi din Rusia, Ucraina şi Orientul Apropiat.
Denis Jelimalai a declarat jurnaliştilor la un briefing de presă că R Moldova exportă în ţările CEFTA 0,3 la sută din total şi importă 0,4%. Cei mai importanţi parteneri al Moldovei în cadrul acestui acord sunt Serbia la nivel de schimburi comerciale şi Croaţia la nivel de investiţii. Autorităţile moldovene au decis să organizeze forumul investiţional internaţional pentru a promova oportunităţile de afaceri oferite de R. Moldova.
sursa: karadeniz-pres.ro
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…