Select your Top Menu from wp menus

”Puterea de la Chişinău se teme de accederea unui candidat pro-european la prezidenţiale”

În Republica Moldova începe oficial, vineri, campania electorală pentru prezidențialele din 30 octombrie. Candidații înscriși în cursă au la dispoziție 30 de zile pentru a convinge alegătorii că merită să ajungă în fotoliul de șef al statului.

Analistul politic, Vitalie Ciobanu,  spune într-un interviu la RFI că actuala campanie electorală va fi  profund inegală, pentru că partidul puterii deține toate pârghiile pentru a-și aronda victoria în acest scrutin și asta ”în ciuda imensei impopularități de care se ”bucură” regimul Plahotniuc”.

”Populația este revoltată, și pe bună dreptate, de viață pe care o are. Scandalul pe cale îl urmărim legat de listele electorale, brusc numărul alegătorilor a crescut cu o treime față de numărul cetățenilor care locuiesc în mod real în R.Moldova și Comisia Electorală Centrală nu este deranjată de această măsluire, puterea se face și ea că nu este o problemă, strânge din umeri.

 

”Eu cred că asistăm la o mare campanie de intoxicare. În realitate, actuala putere se teme nu atât de un președinte pro-rus care ar putea eventual să fie ales, în două tururi, sper să nu ajungem până acolo, cât mai ales de un candidat al opoziției credibile.

Deci se tem și vor încerca să blocheze accederea unui candidat credibil, pro-european și anti-mafie în turul doi. Aici se joacă de fapt viitorul Moldovei”, continuă analistul Vitalie Ciobanu.

Referindu-se la persoanele care vor să candideze la președinție și numărul mare al acestora, comentatorul de la Chișinău susține că, pe de o parte, este strategia actualei guvernări de a lansa așa zișii spoileri sau iepuri electorali, meniți să divizeze votul, în special votul electoratului protestatar, anti-oligarhic.

Dar există și tendința de parvenire pe care o au moldovenii.”Mulți dintre ei sunt nemulțumiți și încearcă să joace o șansă. Mai avem și idealiști. Nu putem exclude și o asemenea categorie de candidați. Și oameni mânați evident de motive pecuniare, dorința de a parveni,de a obține o poziție influentă în stat, de a se realiza. Motivele pot fi diferite, dar asta vorbește în mare, ca să trag o concluzie, despre imaturitatea societății moldovene”.

În ceea ce privește șansele unor candidați de a accede în turul doi al alegerilor prezidențiale, Vitalie Ciobanu afirmă că deocamdată este greu de făcut predicții, dar Igor Dodon, liderul socialiștilor este unul din favoriți

 


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/puterea-de-la-chisinau-se-teme-de-accederea-unui-candidat-pro-european-la-prezidentiale/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19