Fraudele cu fonduri europene sunt mult mai mari decât cele 600 de milioane de euro raportate de statele membre ale UE în 2010.
„Cifrele activităţilor ilicite care aduc pierderi în bugetul Uniunii Europene sunt cu adevărat şocante. Considerăm că acestea sunt mult mai mari decât credeam iniţial”, a declarat Viviane Reding, comisarul european pentru justiţie, citată de euobserver.com.
Anul trecut, bugetul Uniunii Europene a fost de 125,5 miliarde de euro, iar 80% din acesta a fost administrat de statele membre prin intermediul agenţiilor naţionale screi antena3.ro
Cele mai mari fraude au loc prin intermediul programelor pentru agricultură şi dezvoltare regională, însă cei care produc aceste infracţiuni reuşesc să scape mutându-se în statele membre unde pedepsele sunt reduse sau inexistente.
În aceste condiţii, Reding consideră că este nevoie de o lege federală care să asigure o mai bună cheltuială a banilor şi pedesira celor vinovaţi de fraudă.
Comisarul european cere o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 6 luni şi 5 ani pentru cele mai importante infracţiuni, în timp ce amenzile ar urma să fie de 100.000 de euro pentru cei care fură bani europeni şi de 30.000 de euro pentru cei care se folosesc de fondurile europene pentru a spăla bani.
Tratatul de la Lisabona permite crearea unei funcţii de procuror al Uniunii, rolul acestuia urmând să fie acela de a-i coordona pe procurorii din fiecare stat membru în urmărirea şi acuzarea suspecţilor de fraudă cu bani europeni.
Reding susţine însă şi o creştere a puterilor procurorului european, chiar dacă acest lucru înseamnă modificarea tratatului.
Un asemenea plan nu este însă bine privit de toată lumea. Sarah Ludford, un europarlamentar liberal din Marea Britanie, consideră că asta ar submina libertatea sistemelor juridice naţionale.