Glioblastomul, este o formă rară de cancer, care poate apărea în creier și crește ducând aproape totdeauna la deces. Savanții au descoperit o posibilă metodă de tratament neinvazivă: o cască care utilizează fluctuațiile câmpului magnetic pentru a micșora tumoarea, scrie sciencealert.com
Dispozitivul a fost testat pe un pacient în vârstă de 53 de ani, tumoarea căruia s-a redus cu 31% într-o perioadă scurtă, înainte ca acesta să moară dintr-o cauză nelegată cu boala.
”Grație curajului acestui pacient și a familiei sale, am putut testa potențala eficiență a primei terapii neinvazive din lume contra glioblastomului”, spune neurochirurgul spitalului din Houston, David.S.Baskin.
Casca este dotată cu trei magneți puternici, aflați permanent în rotație care generează fluctuații de câmp magnetic. Utilizând această tehnologie savanții au reușit să reducă volumul și masa glioblastomului în celulele unui om și în celule umane implantate șoarecilor.
Savanții au descoperit că câmpul magnetic perturbă transferul electronilor într-o serie de reacții pe care mitocondriile le utilizează pentru a produce energie chimică care alimentează celulele noastre. Totuși această perturbare are loc doar în prezența unor compuși care sporesc metabolismul, ce sunt produși de celulele tumorii, iar asta înseamnă că celulele glioblastomului mor, iar cele sănătoase nu sunt afectate.
Pacientul s-a adresat medicului din cauza ”alterării stării psihice”, în rezultat fiind depistată o tumoare mare. Acesta a fost supus unei operații, dar glioblastomul din nou a crescut și a continuat să crească în pofida tratamentului. Deoarece metodele tradiționale de tratament nu mai aveau efect, acestuia i s-a permis să testeze casca cu magneți. Timp de trei zile acesta a fost supus tratamentului la spital, iar soția sa a învățat să mânuiască dispozitivul în condiții casnice. Apoi pacientul a continuat tratamentul acasă. În total tratamentul a durat 36 de zile, timp în care, potrivit cercetătorilor glioblastomul s-a redus cu 31%, iar vorbirea și funcțiile cognitive ale pacientului s-au îmbunătățit.
După 36 de zile tratamentul a trebuit să fie încetat, deoarece pacientul a căzut, alegându-se cu o traumă la cap, iar în scurt timp a decedat.
Deși acest studiu s-a făcut doar pe un pacient, rezultatele preliminare sunt încurajatoare. Dacă eficiența căștii va fi confirmată și la alți pacienți, acesta va oferi un tratament cruțător pentru una din cele mai grave forme de cancer.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…