Select your Top Menu from wp menus

Protestul contra schimbării sistemului electoral se permanentizează

Protestul contra schimbării sistemului electoral se permanentizează. Oamenii care au ieșit azi în stradă, intenționează să protesteze în fiecare zi de lucru la ora 17 în fața Parlamentului, iar duminică să vină la ora 12, în cazul în care proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral nu va fi retras. Protestul de azi a fost inițiat de unii reprezentanți ai ONG-urilor cu notorietate din republică, la el participând și reprezentanții partidelor de opoziție.
Protestele au fost cauzate de votarea în prima lectură de către deputații PD, PPEM și PSRM a proiectului de lege privind sistemul electoral mixt. Proiectul nu figura pe ordinea de zi a Parlamentului și a fost introdus pe ordinea de zi la inițiativa speakerului Adrian Candu. Inițial s-a votat propunerea PD privind trecerea la sistemul electoral în baza votului uninominal, iar apoi s-a votat și propunerea PSRM de trecere la un sistem mixt. Ulterior cele două proiecte au fost comasate, având la bază un sistem mixt.Despre faptul că scopul PD e un sistem electoral mixt se vorbea încă anul trecut, analiștii spunând că în actualul sistem electoral acest partid nu se va putea menține la putere.
Pentru schimbarea sistemului electoral e nevoie de avizul Comisiei de la Veneția, printre condițiile unui aviz pozitiv, fiind și un consens politic și social larg.
Inițiativa sistemului mixt îi aparține lui Vladimir Plahotniuc, și a fost făcută publică în 2013, dar atunci Comisia de la Veneția a avizat negativ această propunere.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/protestul-contra-schimbarii-sistemului-electoral-se-permanentizeaza/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19