Consiliul Marii Adunări Naţionale califică decizia Comisiei Electorale Centrale de a respinge propunerea grupului de iniţiativă de desfăşurare a referendumului constituţional republican drept una ilegală, neconstituţională şi antipopulară. Membrii acesteia au declarat într-o conferinţă de presă la IPN, că vor contesta decizia CEC în instanţele de judecată din Republica Moldova. Totodată, aceştia cheamă întreaga ţară la un protest de amploare pe care îl vor organiza pe 24 aprilie în Piaţa Marii Adunări Naţionale.
Preşedintele partidului politic „Platforma Demnitate şi Adevăr”(PPPDA), Andrei Năstase, care este şi liderul grupului de iniţiativă, susţine că, prin decizia de a respinge iniţiativa de desfăşurare a referendumului, CEC, la comandă politică, a nesocotit atât spiritul, cât şi buchia legii. „Dovadă elocventă a acestui fapt o constituie şi încercarea eşuată a membrilor CEC, de a se ascunde după corespondenţele Curţii Constituţionale cu politicienii Filat şi Dodon, după cifre halucinante şi interpretări criminale ale Constituţiei, batjocorite de-a lungul timpului de toate guvernările”, a subliniat Andrei Năstase.
Liderul PPPDA a declarat că vor contesta decizia CEC în instanţele de judecată din ţară, pentru că din punct de vedere juridic, aceasta este singura cale de a accede la o instituţie de drept internaţională.
Unul dintre membrii Consiliului, Alexandru Slusari, afirmă că argumentele aduse de CEC privind decizia de respingere a propunerii grupului de iniţiativă sunt absurde. Acesta a spus că în contextul în care guvernarea nu a îndeplinit niciuna dintre revendicările protestatarilor şi împovărează cetăţenii cu taxe, singura modalitate de a lupta împotriva regimului rămân protestele.
Într-o altă ordine de idei, un alt membru al Consiliului, Vasile Năstase consideră că autorităţile nu pot să ceară pentru iniţierea unui referendum 20 de mii de semnături din fiecare 18 unităţi administrativ-teritoriale, în circumstanţele în care populaţia ţării, practic s-a înjumătăţit. De asemenea, acesta consideră că dacă s-a revenit la prevederile Constituţiei din anul 2000, atunci ar trebui ca alegerile prezidenţiale să se desfăşoare în termen de trei luni. Vasile Năstase consideră că, cel puţin primul tur al alegerilor prezidenţiale, ar trebui să se desfăşoare pe 23 iunie.
„Vrem să determinăm această guvernare, împreună cu partenerii de dezvoltare şi cu populaţia Republicii Moldova, să numească data alegerilor parlamentare anticipate, concomitent cu alegerile prezidenţiale, în conformitate cu prevederile Constituţiei. În cadrul aceluiaşi scrutin să fie numit şi referendumul constituţional cu privire la cele patru chestiuni asupra cărora s-au expus cetăţenii Republicii Moldova, în numărul de peste 400 de mii şi anume: să alegem preşedintele, să-l demitem, reducerea numărului de deputaţi şi limitarea imunităţii parlamentare”, a precizat Vasile Năstase.
Miercuri, 30 martie, Comisia Electorală Centrală a respins propunerea grupului de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului republican constituţional, cu majoritatea voturilor. Preşedintele CEC, Iurie Ciocan, a declarat că propunerea a fost respinsă întrucât semnăturile adunate de către membrii grupului nu întrunesc condiţiile de validitate.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…