Select your Top Menu from wp menus

Proteste la Procuratura Generală: se cere urmărirea penală a liderului PDM

Câteva zeci de persoane au venit în după-amiaza zilei de sâmbătă, 4 noiembrie, în fața sediului Procuraturii Generale ca să ceară pornirea imediată a urmării penale pe numele liderului PDM Vlad Plahotniuc, care, potrivit declarațiilor interlopului Vitalie Proca, ar fi comandat omorul omului de afaceri Gherman Gorbunțov, transmite IPN.

Ilian Cașu, vicepreședintele Partidului Politic Partidul Nostru, condus de Renato Usatîi, a venit cu îndemnul ca măcar unul din cei 500 de procurori din Republica Moldova să îndrăznească să inițieze o cauză penală pe numele lui Vlad Plahotniuc. Acesta a subliniat că cetățenii și mass-media vor ține presiune constantă pe procurori și este sigur că se va găsi un procuror curajos, care va face asemenea pas.

Analistul politic Alexei Tulbure a spus că se cere o reacție promptă și o investigație transparentă. „Nu vrem sângele nimănui, cerem investigație rapidă, transparentă, în caz contrar, cei din Procuratura Generală să-și prezinte demisia. Cerem reacție simetrică la declarațiile lui Proca, pentru că s-au adus acuzații de trafic de ființe umane și organizare a asasinatelor la adresa unui om care se numește „coordonatorul guvernării”, a menționat Alexei Tulbure, subliniind că Procuratura Generală trebuie să investigheze toate acuzațiile aduse și să declare dacă sunt sau nu adevărate.

Manifestanții au precizat că vor continua să iasă în stradă cu proteste, dar nu au menționat data exactă și locul.

Într-un interviu în exclusivitate pentru Jurnal TV, filmat în Penitenciarul Jilava din România şi difuzat joi seara, 2 noiembrie, interlopul Vitalie Proca recunoaște că în 2012 a atentat la viața omului de afaceri Gherman Gorbunțov la comanda lui Vlad Plahotniuc: „M-a prins într-un moment în care am stat mai prost cu banii. Nu am putut să întorc o sumă de bani împrumutată și mi s-a propus să fac acest lucru”. După interviul lui Proca, un alt figurant al schemei organizării tentativei de omor, Valeriu Halupa, spune că Renato Usatîi este de fapt comanditarul. Într-o intervenţie prin Skype în emisiunea Fabrika, de la Publika TV, pe 3 noiembrie, Valeriu Halupa, a spus că a fost primul care a mers la Procuratură și a făcut declarații pe acest caz, după ce a aflat de la televizor în a fost implicat. Halupa spune că rolul său a fost să verifice adresele din Londra, unde stătea bancherul. „Am spus totul aşa cum este. A doua zi m-a sunat Ion Druţă şi m-a întrebat de ce am fost la Procuratură. Din cuvintele lui: m-a sunat Usatîi, oamenii care au comandat toată asta, că sunt oameni puternici care au valoare foarte mare şi mi-a spus să nu-mi fac griji”, a povestit Valeriu Halupa.

Cu câteva zile înainte de aceste dezvăluiri, pe 31 octombrie, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a prezentat schema organizării tentativei de omor a omului de afaceri Gherman Gorbunțov. Potrivit PCCOCS, asasinatul a fost comandat de liderul Partidului Politic Partidul Nostru, Renato Usatîi, iar executorul, Vitalie Proca, ar fi trebuit ulterior, contra unei sume, să numească un alt comanditar – pe Vlad Plahotniuc.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/proteste-la-procuratura-generala-se-cere-urmarirea-penala-a-liderului-pdm/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19