Select your Top Menu from wp menus

Protest în centrul Chişinăului împotriva vaccinării obligatorii anti-COVID-19

Photo Credit To foto simbol

Un grup de persoane a protestat astăzi în centrul Chişinăului împotriva presiunii la care sunt supuşi de către angajatori pentru a se vaccina contra virusului COVID-19. Avocatul Iulian Rusanovschi consideră că aceasta este o hărţuire şi discriminare din partea angajatorilor, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„Protestăm împotriva hărţuirii, a discriminării şi a presiunilor care se aplică asupra persoanelor angajate, ca să fie vaccinate în proporţie de 90%, conform ultimului ordin al Ministerului Sănătăţii. În corespundere cu Protocolul de la Nuernberg, persoana care vrea să se vaccineze este liberă să o facă, iar cei care nu vor, nu pot să fie obligaţi împotriva voinţei lor”, menţionează avocatul Iulian Rusanovschi.

„Cerem ca noi să nu fim obligaţi şi oamenii angajaţi în câmpul muncii să nu fie discriminaţi. Fiecare are dreptul la alegerea liberă. După lege, nu este obligatorie vaccinarea împotriva COVID-19. Nu ştiu de ce oameni sunt constrânşi la locul de muncă şi ameninţaţi că în caz contrar vor fi concediaţi. Îndemnăm autorităţile să facă un apel către angajatori să nu fie oamenii hărţuiţi şi impuşi să scrie cerere de concediere”, spune preotul Gheorghe Porcescu.

Contactată telefonic, consultantul principal în comunicare de la Ministerul Sănătăţii Cristina Stratulat a precizat că vaccinarea în Republica Moldova nu este obligatorie. Potrivit ei, angajatorii trebuie să încurajeze însă colectivele de muncă să se vaccineze, pentru a se ajunge la imunizarea a 70% dintre angajaţi şi la o mai mare rezistenţă la virus.

„Vaccinarea împotriva COVID-19 în Republica Moldova nu este obligatorie, este la dorinţă, dar trebuie să conştientizăm, fiecare dintre noi, cât este de periculoasă această pandemie, acest virus, care în ultima perioadă are noi tulpini, mult mai contagioase şi periculoase. Toţi oamenii trebuie să se păzească de acest virus, să se vaccineze. Republica Moldova asigură gratuit populaţia cu vaccinuri de toate tipurile, care sunt sigure şi eficiente, iar oamenii trebuie să conştientizeze pericolul şi să se imunizeze”, a subliniat Cristina Stratulat.

sursa: trm.md