Select your Top Menu from wp menus

Protest de amploare la Chișinău

Protest de amploare la Chișinău: pedagogii au blocat circulația transportului pe una din benzile bulevardului Stefan cel Mare, mărșăluind de la Academia de Științe până în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde au organizat un miting. Potrivit estimărilor sindicatelor din educație, la protest au participat peste zece mii de angajați ai ramurii educației şi științei. Dacă până acum au insistat pe o majorare a lefurilor cu cel puțin 50%, astăzi profesorii au căzut de acord și pentru o majorare de 30%. Dacă nu o vor obține, sunt dispuși să anunțe grevă generală chiar în preajma examenelor de sfârșit de an. Pe de altă parte, autoritățile declară că aceste proteste din ce în ce mai mult par a avea tentă politică, transmite IPN.

Ministrul educației, Corina Fusu, a declarat presei că revendicările de majorare a salariilor necesită timp pentru a putea fi îndeplinite. „Şi noi nu ne dorim să venim cu propuneri populiste. Majorarea salariilor ţine de posibilitatea Guvernului de a bugeta aceşti bani. Pentru 2017 acești bani nu au fost prevăzuți”, a declarat Corina Fusu.

Dumitru Ivanov, liderul sindical din educație, a spus că profesorii nu mai pot activa cu salariile pe care le au. „Dacă nu se reușește majorarea salariilor cu cel puțin 30 la sută, noi mergem la blocarea studiilor”, a declarat Ivanov, fără însă să avanseze un termen.

Raisa Ţurcanu, profesoară la Liceul din Sireţ, Străşeni, a declarat că nu este un lucru plăcut sistarea procesului de studiu, dar altă cale nu există. „Nu mai este timp de aşteptat. Cel fel de echitate socială este aceasta? Vrem să declarăm grevă generală. Nu vă mai credem deloc”, a spus profesoara.

Lectorul Universității Tehnice Daniela Istraţi a spus că nu mai poate îndura umilința la care este supusă, ridicând un salariu mizer pentru un volum de muncă enorm. „Guvernanții nu ne aud, ne desconsideră. Noi nu mai rezistăm. Vrem salarii decente pentru un trai decent. Majorarea cu 100 de lei de la 1 mai este o bătaie de jos”, a declarat lectorul universitar.

Dumitru Ene, președintele Consiliului inter-ramural al sindicatelor din Drochia, a dat citire unui apel, menționând că angajații din educație şi știință vor fi solidari și vor insista pe revendicările înaintate.

Cadrele didactice au desfășurat până acum mai multe acțiuni de protest. Recent, Guvernul a decis să majoreze de la 1 mai salariile angajaților instituțiilor de învățământ preuniversitar, superior și postuniversitar, dar profesorii nu sunt mulțumiți de creșterea anunțată.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/protest-de-amploare-la-chisinau/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19