Categories: SocialȘtiri

Protecţionism şi prejudicii de milioane aduse statului de afacerile din domeniul jocurilor de noroc

O schemă de eschivare de la plata taxelor la stat ar fi fost pusă la cale de către proprietarul din umbra al mai multor firme, ale căror activitate sunt jocurile de noroc. Omul de afaceri ar fi beneficiat de anumite perioade de graţie, timp în care acesta activa nestingherit fără a achita licenţa.

Potrivit informaţiilor preliminare, omul de afaceri, care gestionează din umbră opt firme cu un potenţial de circa 1000 de aparate de joc, avea un scenariu bine pus la punct de eschivare de la plata taxelor de stat. Schema funcţiona în felul următor: întreprinderile specializate în domeniul jocurilor de noroc achitau licenţa pentru aparatele de joc doar pentru 3 luni. După obţinerea acesteia, ei încetau să o mai achite în continuare. Ulterior, reprezentanţi ai Camerei de Licenţiere efectuau controale şi suspendau licenţa firmelor. Imediat, agenţii economici contestau deciziile Camerei în instanţă, iar în judecată acestea erau tergiversate luni în şir, timp în care întreprinderile activau fără a fi obligate să achite taxa pentru licenţă.

În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru corupere pasivă şi activă, în vizorul Centrului Naţional Anticorupţie ajungând şi directorul-adjunct al Camerei de Licenţiere. În privinţa acestuia sunt bănuieli rezonabile că ar fi protejat autorii acestei scheme contra unor remunerări ilicite. Astăzi, procurorii anticorupţie, ofiţerii CNA, împreună cu inspectori de la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat au efectuat peste 50 de percheziţii în toată ţara la mai multe firme care prestează servicii în domeniul jocurilor de noroc. Totodată a fost percheziţionat şi biroul şefului adjunct al Camerei de Licenţiere. În urma acţiunilor de urmărire penală, au fost ridicate acte şi alte probe relevante pentru cauza penală.

De notat că anual, pentru un aparat de joc, agentul economic trebuie să plătească 21 000 de lei. Potrivit calculelor estimative, doar într-un singur an, în bugetul de stat urma să ajungă 21 000 000 lei în calitate de taxă de licenţă pentru cele aproximativ 1000 de aparate de joc.

Ofiţerii de urmărire penală şi procurorii anticorupţie investighează cazul pentru a stabili toate circumstanţele: prejudiciul adus statului, complicitatea unor funcţionari de stat şi a judecătorilor care au examinat aceste litigii.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

3 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

5 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago