Select your Top Menu from wp menus

Protecția socială a migranților moldoveni în Israel, discutată de premier la Ierusalim

Premierul Pavel Filip a subliniat importanța semnării unui acord de protecţie socială a cetăţenilor Republicii Moldova care lucrează în statul Israel în cadrul întâlnirii avute ieri seara, 8 noiembrie, la Ierusalim, cu ministrul imigraţiei şi absorbţiei, Sofa Landver. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, citat de IPN, majoritatea moldovenilor care lucrează în Israel activează în domeniul construcţiilor şi cel al asistenţei la domiciliu pentru persoanele de vârsta a treia, iar dezvoltarea colaborării în domeniul dat este necesară.

În cadrul discuțiilor, Pavel Filip a exprimat interesul pentru promovarea dialogului politic dintre state și cooperarea în diverse domenii, menționând că un rol important în consolidarea relațiilor bilaterale îl are diaspora moldovenească din Statul Israel şi cea evreiască din Republica Moldova. Premierul s-a referit la litigiul legat de fosta sinagogă Rabbi Ţirilson, specificând că în acest sens a fost încheiată o tranzacție de împăcare, care face posibilă efectuarea lucrărilor de restaurare a edificiilor cu păstrarea valorii istorico-arhitecturale.

Sofa Landver, a mulțumit autorităților Republicii Moldova pentru susținerea manifestată față de comunitatea evreiască, reiterând deschiderea țării sale de a avansa în implementarea proiectelor în beneficiul cetățenilor ambelor state.

Relaţiile moldo-israeliene au fost discutate tot în seara zilei de ieri, 8 noiembrie, de către Pavel Filip cu vicepreședintele Knessetului, Tali Ploskov, totodată şi copreşedinte al grupului de prietenie parlamentară moldo-israeliană. Oficialii au reiterat deschiderea pentru impulsionarea în continuare a relațiilor de prietenie și de cooperare dintre cele două state. Pavel Filipa vorbit despre reformele promovate de Guvern privind îmbunătățirea mediului de afaceri și atragerea investițiilor străine în economia națională.

Pavel Filip s-a referit şi la acțiunile întreprinse de Republica Moldova pentru condamnarea Holocaustului și combaterea antisemitismului. Premierul a amintit că, în iulie 2016, Parlamentul de la Chișinău a adoptat Declaraţia de acceptare a Raportului final al Comisiei internaţionale pentru studierea Holocaustului, iar în ianuarie 2017 Guvernul a aprobat un Plan de acţiuni privind implementarea acesteia. „Anual, pe 27 ianuarie, țara noastră marchează Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului și în curând la Chișinău va fi deschis un muzeu al istoriei evreilor”, a menţionat Pavel Filip.

Vicepreședintele Knessetului Statului Israel s-a arătat dispusă să promoveze posibilitățile de investiții în Republica Moldova. Tali Ploskov a spus că a fost la începutul anului curent la Chişinău și are o atitudine aparte faţă de Republica Moldova. Tali Ploskov a promis să susţină semnarea unui acord de protecţie socială a cetăţenilor Republicii Moldova, care lucrează în Israel. „Este o decizie corectă şi importantă nu doar pentru evrei, ci pentru toţi. Este o datorie în faţa istoriei. Am încrederea că împreună putem implementa mai multe proiecte în beneficiul cetățenilor din Republica Moldova și Israel”, a spus oficialul israelian.

Oficialii au mai făcut un schimb de opinii privind cooperarea moldo-israeliană în domeniul sănătăţii, al apărării, al afacerilor interne, precum și cel al culturii.

Premierul Pavel Filip întreprinde în perioada 8-10 noiembrie o vizită în Israel.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/protectia-sociala-a-migrantilor-moldoveni-in-israel-discutata-de-premier-la-ierusalim/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19