Cabinetul de miniştri a aprobat cerințele minime de securitate și sănătate în muncă pentru protecția lucrătoarelor însărcinate, care au născut de curând sau care alăptează, transmite IPN.
Potrivit proiectului, angajatorii vor evalua orice risc pentru securitatea sau sănătatea salariatelor și posibilele efectele negative asupra sarcinii sau alăptării şi vor lua măsurile necesare pentru înlăturarea acestora. Astfel, salariatele nu vor putea fi obligate să desfăşoare activităţi ce pot prezenta un risc specific de expunere la agenţi chimici, radiații, fiind excluse, totodată, condițiile nocive de muncă, inclusiv serviciile de noapte, expunerea la limite extreme de temperatură, oboseală mintală şi fizică.
În cazul depistării unor condiții nefavorabile pentru desfășurarea activității, angajatorul va dispune modificarea temporară a condițiilor şi a programului de lucru, schimbarea locului de muncă, precum şi scutirea de îndeplinirea obligațiilor pentru întreaga perioadă necesară protecției securității şi sănătății angajatelor din categoria respectivă.
De asemenea, angajatorii vor asigura informarea, prin intermediul unor instruiri, a salariatelor gravide, a celor care au născut de curând sau care alăptează, privind riscurile profesionale la care se expun.
Decizia va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2017.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…