Cabinetul de miniştri a aprobat cerințele minime de securitate și sănătate în muncă pentru protecția lucrătoarelor însărcinate, care au născut de curând sau care alăptează, transmite IPN.
Potrivit proiectului, angajatorii vor evalua orice risc pentru securitatea sau sănătatea salariatelor și posibilele efectele negative asupra sarcinii sau alăptării şi vor lua măsurile necesare pentru înlăturarea acestora. Astfel, salariatele nu vor putea fi obligate să desfăşoare activităţi ce pot prezenta un risc specific de expunere la agenţi chimici, radiații, fiind excluse, totodată, condițiile nocive de muncă, inclusiv serviciile de noapte, expunerea la limite extreme de temperatură, oboseală mintală şi fizică.
În cazul depistării unor condiții nefavorabile pentru desfășurarea activității, angajatorul va dispune modificarea temporară a condițiilor şi a programului de lucru, schimbarea locului de muncă, precum şi scutirea de îndeplinirea obligațiilor pentru întreaga perioadă necesară protecției securității şi sănătății angajatelor din categoria respectivă.
De asemenea, angajatorii vor asigura informarea, prin intermediul unor instruiri, a salariatelor gravide, a celor care au născut de curând sau care alăptează, privind riscurile profesionale la care se expun.
Decizia va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2017.
Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…
În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…
Un proces-verbal de control al Inspectoratului de Supraveghere Tehnică privind volumul cheltuielilor făcute din banii…
Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…
Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…
În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…