Select your Top Menu from wp menus

Propunerile unui consilier pentru redresarea transportului de pasageri la Orhei. Întreprinderea municipală a înregistrat anul trecut pierderi de milioane

Consilierul independent Sergiu Aga a publicat azi pe facebook un demers către consilieri și conducerea municipiului Orhei în care propune câteva măsuri pentru redresarea situației dezastruoase create în domeniul transportului de pasageri în municipiul Orhei. Printre acestea se numără oferirea posibilității de a călători gratuit copiilor și părinților acestora ce-i însoțesc la școală sau grădiniță, persoanelor angajate între orele 6-8, iar persoanelor neangajate și pensionarilor între orele 8-10, pentru a evita aglomerația și a limita răspândirea virusului COVID.Propunerea este făcută în contextul în care de luni bune transportul de pasageri la Orhei în orele de vârf se desfășoară în condiții inumane pentru pasageri. Microbuzele Întrepinderii Municipale Orhei-Transport sunt supraaglomerate și puține la număr pe rute, iar certurile între pasageri au devenit un lucru obișnuit.

Transportul pasagerilor la Orhei este gratuit între orele 6:00-9:00 și 17:00-19:00, gratuitate introdusă în preajma alegerilor parlamentare din februarie 2019 și promisă de Ilan Șor încă în campania electorală locală din 2015. Vezi Orheiul, în aşteptarea TRANSPORTULUI gratuit VIDEO

Această gratuitate ar trebui compensată din bugetul local în baza biletelor cu mențiunea ”călătoria gratuită”, care însă timp de 3 ani nu au fost împărțite niciodată în transportul municipal. Din această cauză întreprinderea a ratat venituri de milioane, lucru constatat într-un raport al Inspecției Financiare realizat în 2019, după fuga lui Ilan Șor din Republica Moldova. Aceste și alte abateri, au fost reflectate în investigația Promisiuni electorale plătite  de  ÎM „Orhei Transport” realizată de directoarea Radio Orhei, Tatiana Djamanov. Faptul că Orhei-Transport are o situație financiară dificilă Radio Orhei l-a relatat și în alte materiale .

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, ÎM Orhei-Transport în 2020 a înregistrat pierderi de 3,3 milioane lei. La moment Orhei-Transport are datorii către diferite tipuri de buget de cca 66 mii lei.