Select your Top Menu from wp menus

Propunerile Ministerului Educaţiei, de selectare a directorilor de şcoli – contestate de către societatea civilă

Societatea civilă insistă ca Ministerul Educaţiei să-şi retragă propunerile privind modificarea regulamentului de selectare a directorilor de şcoli. Mai mult, reprezentanţii ONG-urilor susţin că există semnale precum că Ministerul ar mai pregăti şi alte idei de reforme.

Modificările propuse presupun că persoanele care candidează la funcţia de director nu vor mai fi testate privind competenţele profesionale deţinute, iar perioada interimatului, care la moment este de maxim 6 luni, ar putea fi nelimitată.

În cadrul unei conferinţe de presă organizate vineri, 21 august 2015, directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, afirmă că prin modificările înaintate, autorităţile ar urmări anumite scopuri. În primul rînd, acestea au fost propuse în perioada estivală, cînd o mare parte din funcţionari publici, reprezentanţi ai societăţii civile sau populaţiei este plecată în concediu şi nu poate reacţiona adecvat.

În al doilea rînd, noul mod de selectare al directorilor ar încuraja corupţia şi influenţele de ordin politic.

„În baza regulamentului aprobat în martie curent, propus de echipa Maiei Sandu, directorii aveau să fie aleşi pe merite, conform competenţelor profesionale, iar interimatul avea să fie de maxim 6 luni. Acum, noua echipă a Ministerului propune nelimitarea interimatului, ceea ce va însemna numeroase presiuni asupra directorilor, pentru că interimatul nu este protejat prin lege. Directorii vor fi aleşi iar pe interese politice sau personale, nu pe merite”, a declarat Arcadie Barbăroşie.

„Noul Minister vrea să facă modificări fără să se consulte cu principalii actori din sistem: elevi, profesori, părinţi. Avem şi semnale precum că Ministerul pregăteşte şi alte schimbări, dar nu le putem discuta, pentru că nu sunt făcute publice. Ne facem griji că în aşa ritm reformele începute acum 3 ani ar putea avea eşec”, a specificat preşedintele Centrului de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului, Cezar Gavriliuc, prezent la conferinţa de presă.

Notă: Amintim că pe 18 august curent, Ministerul Educaţiei a prezentat spre consultări publice un ordin prin care se urmăreşte modificarea Regulamentului cu privire la organizarea şi desfăşurarea concursului de selectare a directorilor şi directorilor-adjuncţi în înstituţiile de învăţămînt general. Documentul a fost aprobat pe 23 martie 2015.

sursa: bloguvern.md


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/propunerile-ministerului-educatiei-de-selectare-a-directorilor-de-scoli-contestate-de-catre-societatea-civila/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19