Parlamentul nu respectă procedura de întocmire a proiectului ordinii de zi și nu asigură transparența decizională în organizarea și desfășurarea ședințelor plenare. Aceste abateri au fost constatate de Asociația Promo-LEX în cadrul monitorizărilor săptămânale a lucrărilor plenului Legislativului din ultima perioadă.
În cadrul ședinței plenare de ieri, 21 iulie 2022, publicarea ordinii de zi bisăptămânale a avut loc în seara zilei de 20 iulie curent, iar suplimentul (3 proiecte) în ziua organizării ședinței. Totodată, Regulamentul Parlamentului stipulează că Biroul permanent întocmește proiectul ordinii de zi în prima jumătate a săptămânii premergătoare perioadei pentru care se aprobă. La fel, ordinea de zi a ședințelor trebuie supusă spre aprobare Parlamentului în ultima zi din săptămâna de lucru ce precede perioada pentru care a fost întocmită, trebuie plasată pe pagina web oficială a instituției și înmânată deputaților la începutul săptămânii de lucru. Astfel, ordinea de zi a ședinței plenare din 21 iulie curent, trebuia să fie publicată luni, 18 iulie 2022.
La ședința din săptămâna curentă, Parlamentul a examinat și votat 20 de proiecte din cele 49 incluse pe ordinea de zi. Cel puțin 3 proiecte au fost examinate în regim prioritar, iar în cazul a 11 proiecte nu a fost respectată transparența decizională, ceea ce constituie 55% din numărul total de proiecte.
Aceasta a fost afectată prin nepublicarea pe pagina web oficială a trei proiecte de hotărâre; a raportului comisiei permanente sesizate în fond în cazul a 10 proiecte de acte normative (1 proiecte de lege votat în primă lectură, 1 proiect de lege votat în două lecturi, 3 proiecte de legi votate în a doua lectură, 1 proiect de lege votat în urma reexaminării și 4 proiecte de hotărâre). La fel, în cazul a 5 proiecte nu au fost publicate alte acte aferente. Nu a fost respectat termenul pentru prezentarea recomandărilor părților interesate în cazul a 2 proiecte de legi, acesta fiind mai mic de zece zile prevăzut regulamentar. În cazul a 4 proiecte de legi votate a fost restricționat dreptul deputaților, comisiilor permanente și fracțiunilor parlamentare de depunere a amendamentelor în termenul de 10 zile de la data aprobării proiectului în primă lectură sau în termenul de 30 de zile după primirea proiectului. De asemenea, subiectele din Ordinea de zi nu au fost examinate conform consecutivității includerii în document.
Toate proiectele de lege votate au fost inițiate de deputați din majoritatea parlamentară, de Guvern și Președinta țării. În cazul a cel puțin 5 proiecte de acte normative majoritatea parlamentară și opoziția au votat, în mare parte, în spirit de consens. Proiectele se refereau la aprobarea/ modificarea unor acte normative din domeniul protecției sociale și protecției mediului (3), modificarea componenței comisiilor permanente ale Parlamentului (1) și încetarea mandatului unui director al Consiliului de Administrație al ANRE (1).
Proiectul de lege nr. 305 din 14.07.2022, autorul căruia este Guvernul a fost examinat și votat în două lecturi, în cel mai scurt termen – în șapte zile calendaristice, iar proiectul nr. 292 din 19.10.2021 înaintat de către două deputate PAS, a fost supus dezbaterii și votării, în cel mai lung termen – în 275 de zile.
Parlamentul a audiat, la 21 iulie 2022, Raportul de activitate al Centrului Național Anticorupție pentru anul 2021 și primul semestru al anului 2022, exercitând astfel funcția de control parlamentar.
La începutul ședinței plenare din săptămâna curentă și-au înregistrat prezența 85 de deputați. La procedura de vot au luat parte (prin exprimarea opțiunilor Pentru, Contra, Nu a votat), pentru diferite proiecte, între 57 și 79 de deputați. Promo-LEX constată și în această săptămână neparticiparea la procedura de votare a deputaților înregistrați la lucrările plenului.
Ședința plenară din 21 iulie 2022 a durat circa 9 ore, cu pauză de 2.30 ore. Cele mai lungi dezbateri au fost asupra proiectul de hotărâre privind încuviințarea ridicării imunității deputatei Marina Tauber – circa 1 oră. Proiectele de lege cu nr.160, nr. 256, nr. 240, nr. 313, nr. 292 au fost votate în urma dezbaterilor ce au durat între 1 și 3 minute.
Amintim că, Asociația Promo-LEX a lansat campania #101. Parlamentul lucrează pentru tine?! prin care își propune să realizeze un șir de activități de monitorizare și informare despre activitatea Legislativului. O primă activitate publică realizată este cea de monitorizare și comunicare periodică despre modul de organizare și desfășurare a ședințelor plenare ale Parlamentului.
În perioada anilor 2021–2025, activitatea Parlamentului Republicii Moldova este supusă unei monitorizări exhaustive în cadrul Programului ”Democrație, Transparență și Responsabilitate”. Scopul monitorizării este de a spori transparența instituției, de a contribui la îmbunătățirea procedurilor legislative și de a consolida interacțiunea dintre deputați și cetățeni.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…