Categories: PoliticȘtiri

Promo-LEX: Există trei categorii de probleme la finanţarea partidelor politice

Există trei categorii de probleme în domeniul fiinţării partidelor politice. O primă categorie se referă la sistemul de evidenţă şi control menit să protejeze arena politică de finanţarea ilegală, dependenţa partidelor de un număr limitat de donatori sau supra-cheltuieli. Deşi există limitări pentru donaţiile primite sau pentru suma totală a veniturilor pe care un partid le poate obţine din surse private, acestea sunt stabilite la niveluri foarte ridicate. La astfel de concluzii au ajuns autorii studiului Promo-LEX „Strategii, practici şi instrumente de finanţare a partidelor politice în Republica Moldova”, transmite IPN.

A doua categorie de probleme vizează asigurarea transparenţei şi a controlului finanţării partidelor politice. Promo-LEX a constatat că, raportarea financiară anuală a partidelor politice a fost foarte neregulată până în prezent. Din partidele politice înregistrate, doar 10 şi-au prezentat rapoartele financiare în 2013 şi 18 în 2014. Deşi prevederile legale garantează transparenţa procesului de finanţare, partidele politice sunt reticente faţă de divulgarea informaţiei cu caracter financiar.

O a treia categorie de probleme ţine de capacităţile limitate ale partidelor politice de a asigura gestionarea eficientă, transparenţa şi raportarea mijloacelor financiare gestionate în cadrul partidelor. Studiul Promo-LEX relevă că, în majoritatea cazurilor reglementările interne şi structura partidelor politice nu corespund cerinţelor legale, managementul financiar este supracentralizat.

Promo-LEX recomandă Parlamentului să revizuiască limitele plafoanelor donaţiilor din partea persoanelor fizice şi a celor juridice la nivelul a 20 şi, respectiv, 40 de salarii medii, aşa cum a fost stabilit iniţial în proiectul de Lege. De asemenea, pentru a preveni influenţa nejustificată a sectorului privat asupra partidelor politice, se recomandă micşorarea limitei pentru venitul anual al partidului politic din surse private, precum şi reducerea volumului cotizaţiilor de membru şi al donaţiilor colectate anual.

Promo-LEX mai recomandă instituţionalizarea structurilor de management financiar şi descentralizarea acestora, instruirea personalului partidelor politice la nivel central şi local cu privire la cadrul legal existent în domeniul finanţării partidelor şi a managementului financiar eficient.

RadioOrhei

Recent Posts

Salvatorii din Orhei au intervenit pentru descarcerarea unui bărbat în urma unui accident rutier

Salvatorii IGSU au fost solicitați să intervină la deblocarea unui bărbat, care a rămas prins…

2 ore ago

O cometă strălucitoare va putea fi observată pe cer în luna octombrie

Cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) va putea fi observată în emisfera nordică, la începutul lunii octombrie.…

o zi ago

Administratorul Radio Orhei FM spune că a moderat gratuit adunarea acoliților lui Putin de la Moscova

Adunarea membrilor blocului ”Pobeda” care a fost organizată în luna aprilie la Moscova, a fost…

2 zile ago

Raportul de monitorizare al Promo-Lex menționează un caz de utilizare a resurselor administrative la Orhei în contextul alegerilor din 20 octombrie

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional a lansat astăzi…

5 zile ago

Pentru campania „Europa pentru tine”, Guvernul a cheltuit peste 9,4 milioane de lei

Guvernul a cheltuit pentru campania „Europa pentru tine” , peste 9,4 milioane de lei. Aceste…

5 zile ago

La Kiev și în capitalele occidentale ar exista convingerea că acțiunile de luptă din Ucraina vor înceta anul viitor

Portalul RBK Ucraina a publicat un amplu articol dedicat situației din Ucraina și posibilelor scenarii…

6 zile ago